У єврейських общинах починають святкувати Хануку

evreiskii prazdnik hanuka v 2017 godu kakogo chisla skolko dnei dlitsya
Поділитися новиною

evreiskii prazdnik hanuka v 2017 godu kakogo chisla skolko dnei dlitsyaСвято вогнів або Ханука – древнє єврейське свято, яке почали відзначати з другої ери до нашого часу. Варто відзначити, що щороку Ханука відзначається в різні дні.

Це свято триває 8 днів. У 2017 році євреї будуть вітати один одного зі святом з 13 по 20 грудня. Для єврейського народу це свято багато значить, оскільки саме з нього народ став відкрито молитися своєму Богові і будувати святині.
За давнім переказом маленького горщика олії вистачило для того, щоб запалити менору (традиційний свічник на сім свічок) і підтримувати в ній вогонь більше тижня.
Ця історія сталася в далекі часи, коли Ізраїль перебував під владою ассірійського царя Антіоха, який вкрай негативно ставився до всіх іудейських традицій і намагався насадити еллінські звичаї навіть серед негрецького населення своїх земель. Євреям було заборонено вивчати Тору, робити обрізання немовлятам, а також дотримуватися шабат.
В результаті повстання, яке тривало три роки, євреї перемогли війська Антіоха і повалили владу сирійського правителя, проте все горщики з олією для менори в Храмі виявилися розбитими, крім одного. І тут сталося диво – олії з одного-єдиного горщика вистачило, щоб освятити Храм, і вогонь горів рівно вісім днів. За цей час священики Храму встигли приготувати ще священного масла.
З тих пір святкується Ханука або Свято світла. У цей день запалюють свічник з 8 свічками (Ханука) і читають подячну молитву. У перший день запалюють одну свічку, у другій дві, в третій – три, і так далі до восьми. Єврейська мудрість говорить: «Трохи світла достатньо для того, щоб розсіяти велику темряву».
 
Традиції Хануки:
Взагалі це свято прийнято вважати дитячим, так як лише школярі відпочивають в цей період. Для всіх інших – дні робочі.
Батьки дітям дають гроші на іграшки.
Проводяться молебні до і після заходу сонця.
Частування для дітей дорослих.
Приготування картопляних оладок.
Кожен день запалюють певну кількість свічок.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...