Сміттєзвалище буде. Тільки це приховують

1443709060 yak nas duryat vyrobnyky elektroniky 02
Поділитися новиною

1443709060 yak nas duryat vyrobnyky elektroniky 02У продовження теми  «Миргороду – розквіт медицини, Гадячу – розквіт смітника».  

Нагадаємо, кілька випусків поспіль ми намагаємось довідатись про те, де саме буде розміщене районне сміттєзвалище. РДА на наш інформаційний запит відповіла, що нині

«проводяться топографо-геодезичні, інженерно-геологічні, інженерно-гідрогеологічні та гідрологічні вишукування на території  Гадяцького району з метою влаштування нового комплексу по управлінню комунальними відходами та розміщення сміттєсортувальної лінії». Тобто конкретного місця ще немає. Але інсайдерські дані, що потрапили до редакції, розповідають про інше. 

      

Ось такого змісту  лист за підписом голови Гадяцької РДА було направлено ФОП Андрію Кіріченку, який займався розробкою генеральних планів із планами зонування території сіл Римарівка та Максимівка, а також інженерно-геодезичними  зонуваннями сіл Хитці  і Красна Лука:

«У зв’язку з розробкою детального плану території земельної ділянки за межами населених пунктів біля с. Тютюрівщина в адміністративних межах Вельбівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області повідомляємо, що територія детального планування на сьогоднішній день не використовується (раніше розташовувався господарський двір сільськогосподарського підприємства – тракторна бригада), розташовані будівлі: нежитлова будівля в занедбаному стані (колишній адмінкорпус), два погреби (овоческлади), нежитлова господарська будівля, також дві занедбані нежитлові будівлі, ангар  в занедбаному стані, залишки колодязя, металевий резервуар у ґрунті, нежитлова господарська споруда та фундамент, що також занедбаний. Територія земельної ділянки належить до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. На території немає земельних ділянок, наданих у власність чи користування.

Програмою соціально-економічного розвитку Гадяцького району не передбачено використання території детального планування. За існуючою містобудівною документацією (проектом районного планування території Гадяцького району, виконаного Інститутом проектування міст «ДНІПРОМІСТО» імені Б.М. Білоконя у 1988 році) не передбачено використання території детального планування.

Просимо розглянути можливість використання вказаної території як території комунальних об’єктів та складських будівель і споруд і використання земельної ділянки на землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення, а також об’єктів виробничого призначення.

Територія детального планування розташована на віддалі від транспортних магістралей (на відстані 1,5 км – автомобільна дорога загального користування територіального значення Т-1706 Гадяч – Зіньків – Опішня), на відстані близько 2,6 км від межі найближчого населеного пункту – с. Тютюрівщина. До території детального планування веде місцевий проїзд до с. Тютюрівщина від автодороги Т-1706. Територія оточена з усіх сторін приватними земельними ділянками для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (паї).

Найближче пожежне депо розміщене у м. Зіньків, на відстані близько 15,6 км автомобільним шляхом. Найближчий пожежний пост на один автомобіль розташований на території сільськогосподарського підприємства в с. Тепле (на відстані 3,7 км)

На території детального планування об’єктів історико-культурної спадщини не виявлено. Джерел забруднення навколишнього середовища  немає. Поряд із територією детального планування знаходяться сільськогосподарські угіддя. Територія детального планування не потрапляє в санітарно-захисні зони кладовищ, худобомогильників, потенційно-небезпечних об’єктів, шкідливих виробництв та об’єктів комунального призначення.

Даних щодо територій зі складними інженерними умовами немає. Зон поширення зсувів, селей, карсту, лавин; зон (ліній) катастрофічного затоплення; зон з підвищенням нормативного рівня впливу сейсмічної небезпеки на території детального планування немає. Даних щодо особливо-цінних земель, зон залягання корисних копалин немає. На території детального планування немає водних об’єктів, що знаходяться на балансі управління водного господарства; територія детального планування не розташована в межах водоохоронних зон. Даних щодо складу та якості ґрунтів немає. Даних щодо підземних вод та їх якості немає. Поряд із територією детального планування проходять мережі підземного електропостачання 10 КВт».

смітник копия

Підтвердженням того, що підготовка нового масштабного сміттєзвалища у районі йде повним ходом, є ось цей документ із підписом голів райради і адміністрації, який направляли до Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації:

«Наразі у районі ведеться цілеспрямована робота стосовно запровадження ефективного механізму поводження з твердими побутовими відходами на території сільських населених пунктів. У Гадяцькому районі зроблено перші кроки у напрямі сортування сміття, а саме: установлено у навчальних закладах та центральній районній лікарні контейнери для роздільного збору сміття. На даний час виготовляється ПКД  (проектно-кошторисна документація) на об’єкт «Будівництво комплексу по управлінню комунальними відходами на території Гадяцького району Полтавської області». Із районного бюджету виділено 30,527 тис. грн на розроблення детального плану території під будівництво полігону за межами населеного пункту. Проведено топографо-геодезичні, інженерно-геологічні та гідрологічні вишукування майданчику для проектування комплексу по управлінню комунальними відходами на території району (із районного бюджету освоєно 245833 тис. грн). Із районного бюджету виділено 71 тис. 923 грн на розробку «Схеми поліпшення санітарно-гігієнічних вимог на території Гадяцького району Полтавської області». Також актуальним питанням є придбання та встановлення сміттєсортувальної лінії для твердих побутових відходів для жителів Гадяцького району.

Просимо розглянути можливість включення придбання сміттєсортувальної лінії ТПВ для Гадяцького району за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області у 2018 році. Станом на сьогоднішній день розглянуто декілька комерційних пропозицій сортувальних ліній та визначено сортувальну лінію вартістю 2960000 грн. У свою чергу, Гадяцький район гарантує співфінансування у розмірі  50% (1480000 грн)».

Ось так,  виявляється, справа «йде», але чиновники чомусь про це розповідають неохоче. На наші запити відписуються, що досі у пошуку місця для смітника.  А у той же час займаються активною розробкою документації. Навіть схема розташування території детального планування існує. Ймовірно, інформацію приховують, остерігаючись народного супротиву. Але ж, як відомо, усе таємне із часом стає відомим…

Ми продовжимо слідкувати за ситуацією і про все обов’язково повідомимо вам на сторінках нашого тижневика.

«Базар Медіа в Україні»

 

До речі, оголошення про громадські слухання по проекту детального планування  сміттєзвалища буде опубліковано  у виданні  «Зоря Полтавщини»,  а не в гадяцьких газетах.   

LIVE OFFLINE
track image
Loading...