Валянки замість капців

бабуся
Поділитися новиною

 бабусяМинулого тижня до редакції звернулася  жителька міста Гадяч, звичайна пенсіонерка Зоя Войник. У листі Зоя Афанасіївна розповіла, що 37 років пропрацювала на будівництві. У 2003 році вийшла на пенсію, сподівалася нарешті зняти валянки і спокійно відпочивати у теплому помешканні. Але у квартирі настільки холодно, що валянки замінюють їй кімнатні капці. Уже 15 років вона намагається домогтися тепла, але, як сказали їй у ЖКГ, немає можливості подавати тиск на 5-й поверх. Зоя Афанасіївна запросила нас до себе подивитися, як усе насправді. Картина мене вразила: грибок на стелі у кухні та в дитячій кімнаті, в якій, до речі, стеля білиться кожні 2 тижні, тому що онук Зої Афанасіївни хворіє на бронхіальну астму. Ви лише уявіть собі, як тяжко і без того весь час із інгалятором, а тут ще й повітря просякнуте сирістю. Батареї ледь теплі. На момент мого перебування у квартирі термометр показував 16 градусів, у той час коли в опалювальний сезон температура повітря має становити не менше 20.

На запитання, чи зверталася вона до ЖКГ, відповіла, що неодноразово, і навіть приходили слюсарі. Потім додала, що підслухала розмову між ними, коли ті вимірювали тиск у трубах: «Ну що, скільки?» – «1,5 атмосфери». – «А на Черемушках 4». Хоча згідно Державних будівельних норм, пункт 6.3 «Система опалювання», тиск у системі опалювання багатоповерхового будинку повинен становити не менше 5-6 атмосфер. Допустима різниця показань на першому та останньому поверхах повинна складати не більше 10%.

Ті сусіди, з якими я встигла поспілкуватися, підтверджують, що у будинку дійсно є проблеми з опаленням. За словами однієї з сусідок нашої героїні, минулої зими під час морозів взагалі кутки у квартирах інеєм вкривалися.

Ми зателефонували до начальника ЖКГ, який повідомив: «Так, зверталася до нас громадянка Войник, були в неї слюсарі, але скарг на опалення не надходило ні від неї, ні від інших жителів цього будинку, а грибок на стелі – це від того, що у квартирі неякісні вікна».

Та це ще не всі проблеми жителів цього будинку. Зоя Афанасіївна у своєму листі до редакції написала, що по всіх чотирьох під’їздах унаслідок перемерзання водостічних труб створилася пробка, труби повністю забиті сміттям, тому вода на даху шукає виходу через квартири. Вона розповіла, що кожного разу, коли йде дощ чи сніг, вода стікає зі стелі в її квартирі. Також говорить, що, не зважаючи на постійні звернення до КП «Гадяч-житло» та міської ради, дах над її квартирою жодного разу не ремонтувався. Сусіди підтверджують цей факт. Проте на моє запитання про дірявий дах той же начальник ЖКГ повідомив: «Проведено поточний ремонт даху згідно кошторису, наступного року цей будинок також будуть ремонтувати на ту суму, яку виділить бюджет». Слова, за його ж проханням, передані дослівно.

Валерія Береснєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...