Цікава знахідка у Веприку

depositphotos 1518182 Small gravestone with cross
Поділитися новиною

depositphotos 1518182 Small gravestone with crossДнями до редакції зателефонувала  вепричанка і розповіла:

«У Линівщині на болотистій місцевості, через село тягли газопровід і випадково вирили незвичайну знахідку – величезну (як пів письмового столу) гранітну плиту, дуже важку, але завтовшки, як зошит. Відразу привезли туди місцевого священика, щоб той подивився. Насилу перевернули її хлопці, відмили, а там табличка, на якій написано: «Священник Михаил Никифоров, 1818 – 1885, умер января 15». 

Хлопці, не довго думаючи, визвали трактора, погрузили ту плиту на причеп і відвезли на Горбанівку, де колись стояла Григоріанська церква.

Старожили розповідають, що у 1944 році комуністи приїхали туди двома тракторами, зачепили тросами ту церкву і розвалили . Дах церкви спалили, а кам’яні стіни розібрали і побудували клуню. За повір’ями, священик, який правив у цій церкві, був похований саме там, у церковному дворі. А комуністи, коли розбирали  церкву, порозкидали усе, а могили розрівняли. Саме так і потрапила ця надгробна плита майже за 5 км. А можливо, люди самі заховали,  бо є така інформація, що як почули селяни про те, що церкву розбиратимуть, то віруючі мужики вночі залізли на дзвіницю, зняли хрест і закопали у лісі, а попутно понадкопували ще багато місцин, щоб як кинуться шукати комуністи, то не знайшли і не поглумилися.

Думаю, що сьогодні місцеві із міношукачами уже викопали той хрест і здали на металолом, бо більше ніхто нічого і не чув про нього. Але таке насправді було, старожили підтверджують».

Після того, як знахідку перевезли на місце колишньої церкви, зійшлися небайдужі селяни, які навели там порядок і в пам’ять місцевих померлих священиків насипали могили. 

«БМ»

Фото використане як ілюстрація

1 коментар до “Цікава знахідка у Веприку

  1. Так а коли знайшли цю плиту? Нещодавно?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...