Два життя зустрілись в музиці і слові…

творчі люди
Поділитися новиною

творчі людиНещодавно в актовій залі  Гадяцької дитячої музичної школи відбувся творчий вечір поета Олександра Недовіса та самодіяльного композитора Володимира Близнюка. Рівно 20 років тому у цьому ж залі вперше проходила творча зустріч з поетом, до якої Володимир Іванович написав кілька пісень на слова Олександра Івановича. Тоді, у 1997 році, вони вперше зустрілися  і познайомилися. Відтоді і зав’язалася їхня творча та й просто людська дружба.

 

У 2008 році вийшла друком їх перша спільна збірка «Лети, моя пісне», до якої увійшло 40 пісень. У цьому ж році на останній сесії районної ради вперше прозвучав та був затверджений «Гімн Гадяцького району», автором слів якого був Олександр Недовіс,  автором музики – Володимир Близнюк.

Олександр  Недовіс закінчив фізико-математичний факультет  Полтавського педагогічного університету. Отримав направлення на роботу в наш район. Усе життя працював у школі, зараз учитель вищої категорії. Вірші почав писати ще в дитинстві, у студентські роки зробив першу підбірку віршів для інститутської газети, був керівником літературної студії. До речі, назва дипломної роботи Олександра Івановича звучала так: «Використання творів художньої літератури на уроках фізики». Не один десяток років творче життя Олександра пов’язане з районною літературною студією «Провесінь», якою колись керував нині покійний Григорій Шанько.

У 2010 році  став редактором культурно-мистецької спілки Гадяцького краю з духовним органом «Мистецьке гроно». Автор семи поетичних збірок, укладач хрестоматії «Лесині джерела», автор фольклорної роботи «Понад Грунню пісня лине», до якої увійшло 120 народних пісень, записаних у селі Красна Лука.

А от у Володимира Близнюка все свідоме життя пов’язане з музикою. Навчався у міській музичній школі, потім – в училищі культури, закінчив Київський інститут культури, працював викладачем в училищі. Зараз працює у Гадяцькій спеціалізованій школі-інтернаті ім. Є.П. Кочергіна вчителем музичного мистецтва. За плідну і творчу працю у 1991 році Володимир Іванович здобув звання «Відмінник освіти України», а у 1994-му виборов звання «Учитель року». Не один десяток років під час літніх канікул працює у дитячому таборі «Горизонт», постійна робота з дітьми надихнула композитора писати пісні  саме для них. Також Володимир Близнюк є автором семи пісенних збірок, організував  і провів декілька авторських концертів. 

Тематика пісень Олександра Недовіса і Володимира Близнюка дуже різноманітна: пісні про Україну, любов до рідного села, про батька та маму, про кохання і дружбу та ін. Але особливе місце у творчому дуеті відведено темі козацтва.

Не було жодної байдужої людини у залі того вечора, у багатьох на очах бриніли сльози від емоцій, що переповнювали душу, від прекрасних слів та чудової музики.

Тож давайте поклонимося рідному поетичному слову, як великому дару, який допомагає нам  пізнавати світ і самих себе, вклонімося нашим землякам Олександру Недовісу та Володимир Близнюку за їх талант, за щиру і прекрасну творчість: «Два крила у пісні,

два крила любові, Що її, як птаха, кличуть у світи. Два життя зустрілись в музиці і слові,

Щоб щасливу долю у піснях знайти». Нехай Господь посилає їм сили на нові твори, які даруватимуть нам радість ще не один десяток років.

В. Йотка

Особлива подяка у підготовці матеріалу Тетяні Дерев’янко, викладачу Гадяцької ДМШ.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...