У наступному році сміттєзвалище реконструюють

22222
Поділитися новиною

22222Продовження теми «Миргороду – розквіт медицини, Гадячу – розквіт смітника».

У минулому номері тижневика ми намагались розібратись, куди ж звозитимуть міське і районне сміття, починаючи із січня 2018 року. Нагадаємо, згідно Закону України «Про відходи» захоронення на полігонах неперероблених (необроблених) побутових відходів буде заборонено. Ми запитували у міської і районної влади про те,  де буде розміщена сортувальна лінія і чи визначене місце для нового міського і районного смітника?

Листи із офіційними відповідями надійшли.

Міська рада пояснила усе по-пунктах. У 2017 році за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природнього середовища та коштів бюджету м. Гадяч придбано мобільну сортувальну лінію полігонного типу МСЛ-1, місце розташування якої на даний час визначається. Мобільність сортувальної лінії дозволяє розміщувати її як на звалищі ТПВ, що розташоване на території Краснолуцької сільради на відстані 1,2 км від с. Хитці та 1,2 км від  с. Броварки, так і в будь-якому іншому місці, яке відповідає санітарним нормам та вимогам чинного законодавства залежно від потреб.

Окрім цього, робочою документацією ТОВ «Проектне підприємство «Полтавакомундорпроект» визначено можливість експлуатації звалища ТПВ, що розташоване на території Краснолуцької сільради, до ІІ кварталу 2018 року. Як виявилось, даний об’єкт, тобто хитцівське сміттєзвалище, відповідно до комплексної програми поводження з ТПВ у Полтавській області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням пленарного засідання 17-ої сесії Полтавської облради від 14.07.2017 №497, заплановано реконструювати у 2018 році за рахунок коштів обласного фонду навколишнього природнього середовища (50% -1500,00 тис. грн) та коштів бюджету м. Гадяч (50% -1500,00 тис. грн).

До того ж, міська рада вкотре нагадала, що вільних земельних ділянок, на яких можна було б розмістити звалище ТПВ, на території міста Гадяча немає. Тим більше розміщення таких об’єктів у межах населених пунктів не допускається нормативними містобудівними документами. Можливі місця розміщення нового полігону обговорювалися з представниками сільських рад, на території яких можна було б розмістити даний об’єкт, але жодна сільрада не дала згоди на будівництво сміттєзвалища в межах своєї територіальної громади. На даний час ведуться перемовини з РДА щодо спільного вирішення питання поводження з ТПВ і визначення місця нового полігону.

Згодом ми отримали відповідь також і від райдержадміністрації. Як стало відомо, згідно тієї ж програми про поводження із ТПВ у Полтавській області на 2017-2021 роки, у Гадяцькому районі передбачено залишити в тимчасовій експлуатації аж  8 земельних ділянок під влаштування звалищ ТПВ. Вони знаходяться на території Вельбівської, Великобудищанської, Гречанівської, Веприцької, Сарської, Петрівсько-Роменської, Лютенської та Рашівської сільських рад.

У той самий час проводяться топографо-геодезичні, інженерно-геологічні, інженерно-гідрогеологічні та гідрологічні вишукування на території  Гадяцького району з метою влаштування нового комплексу по управлінню комунальними відходами та розміщення сміттєсортувальної лінії.

Судячи із обох відповідей, чогось конкретного чи нового так ніхто і не називає. Проте, за інсайдерською інформацією, місце одного із п’яти  регіональних смітників у області визначене. І розміщений він буде там, де ми й припускали. Кажуть, що для цього найбільше підходить територія старої тракторної бригади у Тютюрівщині Вельбівської сільради. Чи правда це – побачимо згодом.

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...