Чорна п’ятниця

чорна
Поділитися новиною

чорнаЩороку в усьому світі, і в тому числі в Україні, 24 листопада відбувається Black Friday (чорна п’ятниця) – день масових розпродажів. Деякі магазини обіцяють знижки до 90%. Однак багато експертів скептично оцінюють ці розпродажі, мовляв, це не більше, ніж маніпуляція довірливими покупцями.

Що це за свято, які магазини в Україні і зокрема в Гадячі його підтримують та настільки реально у цей день зекономити – читайте далі.

Трішки історії

Раніше чорну п’ятницю відзначали здебільшого у західних країнах. У проміжок з 23 по 29 листопада починався традиційний різдвяний сезон розпродажів.

Відомо, що чорну п’ятницю влаштовували ще в XIX столітті, а термін вперше вжили у 1966 році. Магазини у чорну п’ятницю відчиняються дуже рано – близько 5 ранку, а є й такі, що починають роботу ще з опівночі.

Black Friday в Україні і…в Гадячі! Де шукати знижки

У нас цей день став популярним кілька останніх років. Щоправда різноманітні акції і розпродажі влаштовують лише у великих торгових центрах та Інтернет-магазинах.

До речі, зараз існує кілька Інтернет-порталів, які структурують інформацію про знижки та допомагають покупцям знайти всі необхідні товари за нижчою ціною.

Ми радимо заздалегідь скласти список бажаних покупок, порівняти ціни в декількох магазинах на ці товари і записати їх. Така підготовка допоможе зробити дійсно вигідну покупку і не потрапити на хитрощі магазинів, які маніпулюють цінами і роблять фіктивні знижки.

У гадяцьких магазинах про «чорну п’ятницю» також чули, але впроваджувати її не поспішають. Щоб дізнатися, де у нашому місті можна шукати знижки, ми пройшлись містом. Найпершими про акції, приурочені до цього дня, заявила «Аврора». Згодом за нею про знижки анонсував і магазин «ProStor». Що стосується магазинів, які пропонують одяг для місцевих модниць, то тут складніше.

Поради експертів

Щоб ефективно скористатись перевагами чорної п’ятниці та знайти справді вигідну пропозицію, перед тим врахуйте кілька порад.

1) Підготуйте список покупок.

2) Визначте суму.

3) Розставте пріоритети.

Експерти наголошують: не можна купувати товар лише тому, що на нього велика знижка. Адже коли знайдете справді потрібний товар, на нього у вас просто може не вистачити грошей. Тож добре подумайте, перш ніж купувати ту чи іншу річ, визначтеся, що вам справді потрібно.

Ложка дьогтю

На жаль, чорна п’ятниця повинна бути вигідною не лише для покупців, але й для продавців. Раніше великі розпродажі влаштовували, у першу чергу, для того, щоб позбутись минулорічних запасів. Їх вигідніше було продати дешевше. Тому знижки були справді суттєвими. Зараз навіть у чорну п’ятницю багато магазинів вдаються до маніпуляцій, щоб отримати максимальну вигоду. Напередодні знижок магазини підвищують ціни. Потім роблять знижки в середньому на третину. Є категорія покупців, які готові купити тільки за знижкою. На них і розраховані такі маркетингові акції.

Проте є й такі магазини, які подібними святковими днями і розпродажами суттєво збільшують обсяги продажів.

«БМ» 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...