Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини

сказ
Поділитися новиною

сказЗа даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що завдають найбільшого соціально-економічного збитку.

Через сказ щорічно гине понад 55 тис. людей і більше 1 млн тварин. Прямі збитки від сказу складають майже 4 млрд євро в рік. Щорічно у світі 15 млн людей одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом. Сказ серед тварин реєструється у 113 країнах світу. В Україні дане захворювання реєструється в усіх областях і природно-географічних зонах.

На території Гадяцького району в період 2012-2016 років зареєстровано 280 випадків укусів людей тваринами. Зокрема, у 2012 році постраждало 90 осіб, у тому числі: 68 – від укусів собаками, 22 – котами, із них у 3 випадках підтверджено сказ собаки у селах Петрівка-Роменська,  Красна Лука та у м. Гадяч. Усі випадки захворювання зареєстровані у домашніх не щеплених тварин.

У 2017 році в Гадяцькому районі зареєстровано 67 випадків укусів людей тваринами, у тому числі: 45 – собаками, 7 – котами, 1 – мишею, 7 – невідомими бродячими тваринами та 7 осіб мали контакт із бичком, підозрілим у захворюванні на сказ.

Аналіз епізоотичної ситуації показав, що дикі й домашні тварини (собаки і коти) у районі відіграють основну роль у підтриманні епізоотії сказу, а особливо дикі тварини, в особі лисиці червоної, які є основним джерелом вірусу сказу. Одним із основних напрямків боротьби зі сказом є проведення об’єктивного обліку лисиць (підтримання їх нормативної щільності в межах 0,5 голів на 1000 га угідь) і здійснення обов’язкового дворазового щеплення всіх видів диких м’ясоїдних тварин пероральною антирабічною вакциною.

Основним джерелом поширення міського сказу є бездомні бродячі тварини. Так, слід відзначити, що на території міста та більшості населених пунктів адміністративного району спостерігається наявність критичної чисельності безпритульних тварин. Дана ситуація склалася в зв’язку з тим, що стерилізація безпритульних тварин проводиться у недостатньому обсязі, заходи по регулюванню чисельності безпритульних тварин на даних територіях не проводяться, що сприяє безконтрольному розмноженню безпритульних тварин, збільшенню їх кількості та підвищенню загрози укусів людей та домашніх, зокрема сільськогосподарських, тварин і захворюванню їх на сказ.

Основними причинами виникнення сказу на території району є:

– порушення правил утримання тварин у населених пунктах;

– відсутність об’єктивної реєстрації тварин, які утримуються в особистих підсобних господарствах населення;

– ігнорування власниками вимоги пред’явити своїх тварин для профілактичного щеплення проти сказу, особливо під час проведення планових заходів;

– велика кількість несанкціонованих сміттєзвалищ на території адміністративного району, унаслідок чого у безпритульних та диких тварин підтримується «кормова база»;

– не забезпечується систематичне проведення дератизації на об’єктах ризику, у місцях масового відпочинку населення та в рекреаційних зонах;

– не проведення комплексу заходів щодо регуляції чисельності безпритульних тварин, які завдають шкоди компонентам природного середовища, життю, здоров’ю, майну громадян та створюють загрозу виникнення епізоотій.

У 2017 році в Гадяцькому районі з метою недопущення виникнення та розповсюдження сказу на території адміністративного району службою ветеринарної медицини проведено комплекс профілактичних заходів, а саме: щеплено проти сказу 9778 голів собак, 7574 голови котів, 12944 голови ВРХ (із них 3042 голови у приватному секторі), 691 голову ДРХ, 135 голів коней та розкладено 21500 доз вакциноутримуючих принад для імунізації диких м’ясоїдних тварин. Піддано дезінфекції 128 об’єктів, загальною площею 222,7 тис. м кв., та проведена дератизація на 90 об’єктах, площею 128,4 тис. м кв. Гадяцькою державною лікарнею ветеринарної медицини у м. Гадяч протягом 2017 року щеплено проти сказу 213 собак та 148 котів, також проведено стерилізацію 4 бездомних тварин: 1 кіт та 3 суки.

Боротьба зі сказом залишається однією з найскладніших проблем, яка може бути вирішена тільки загальними зусиллями адміністративно-господарських служб, органів місцевого самоврядування та свідомого ставлення до даної проблеми громадян.

Так, 21-24 листопада 2017 року ветеринарною службою району спільно з мисливськими організаціями буде проведено комплекс заходів по розкладанню вакциноутримуючих принад для імунізації диких м’ясоїдних тварин від сказу. У цілому епізоотична ситуація на території адміністративного району щодо гостроінфекційних та інвазійних захворювань у господарствах громадського та приватного сектору є стабільно благополучною, але потребує постійного та вчасного проведення комплексу профілактичних заходів.

В. Басараб, лікар-епізоотолог Гадяцької районної державної лікарні ветеринарної медицини

LIVE OFFLINE
track image
Loading...