Про дарування та спадщину з 1 листопада

нотаріус
Поділитися новиною

нотаріусДо нотаріуса й по сьогоднішній день часто звертаються громадяни із запитанням: «А що робити, як ми оце не встигли оформити спадщину до 1 листопада? Бо кажуть, що з першого листопада нема ні дарування, ні спадщини?».

Інтернетом знову хтось «розкручує» статтю про те, що з першого листопада неможливо буде оформлення спадщини та дарування. Але, люди добрі, цій статті давності два роки, коли планувалися зміни до закону «Про оцінку та оціночну діяльність», були певні непорозуміння. Не знаю, кому потрібно зараз сіяти паніку і ажіотаж серед населення. Та хочу всіх заспокоїти і повідомити, що всі суперечності в законодавстві з того часу владнали. І спадщина, і дарування залишилися в правовому полі там, де й були. Ніяких змін до Цивільного кодексу України не внесено.

Стосовно спадщини та дарування відбулися зміни в оподаткуванні. Якщо раніше від оподаткування майна, отриманого в спадщину та подарованого, звільнялися лише родичі першого ступеню спорідненості – чоловік, дружина та діти, то з 2017 року від податку з доходу фізичних осіб в розмірі 5% від вартості успадкованого майна та отриманого в дар, та військового збору 1,5%, звільняються також і  родичі другого ступені споріднення, це брати, сестри, дід, баба та онуки, що зменшило навантаження на фінансові витрати під час оформлення цих правочинів.

Прошу всіх звертатися за консультацією до нотаріусів, а не консультувати один одного на базарі чи по сусідству сумнівною інформацією з Інтернету.

Спадщину оформляємо, майно даруємо!

Вичерпний перелік необхідних документів можливо отримати у нотаріуса безкоштовно.

Світлана Буланкіна, приватний нотаріус

LIVE OFFLINE
track image
Loading...