Жодне місто обласного значення області не створило ОТГ. Гадяч у тому числі

detsentralizatsiya
Поділитися новиною

detsentralizatsiya

Виклики та можливості для громад міст обласного значення. Це питання обговорили на всеукраїнській конференції щодо децентралізації. У ній взяли участь представники громадських організацій, науковці із Полтави, Запоріжжя, та Сум. Наскільки активно утворюються об’єднані територіальні громади навколо великих міст і які існують проблеми, – дізнавалася Карина Москаленко.  

 

Кілька міст обласного значення в Україні скористалися законом про добровільне об’єднання територіальних громад. Серед них – жодного з Полтавщини. Голова наглядової ради «Фонду розвитку громади “Ініціатива”» Олександр Іваніна говорить: за концепцією реформи першочергово формуватися територіальні об’єднання повинні навколо міст обласного значення, потім –райцентрів.

Олександр Іваніна, голова наглядової ради Полтавського обласного благодійного фонду «Фонд розвитку громади “Ініціатива”»: Ця проблема в медіа і фаховому середовищі вона піднялася після львівської трагедії зі сміттям. Коли Львів зрозумів, що він починає замикатися ОТГ, і це утруднює фактично його життєдіяльність.

За словами Олександра Іваніни, опинилися у такому «кільці» Засульської громади і Лубни. Подібна ситуація і з Полтавою.

Олександр Іваніна, голова наглядової ради Полтавського обласного благодійного фонду «Фонд розвитку громади “Ініціатива”»: Ми бачимо уже 2 створені ОТГ – це Щербанівська і Терешківська ОТГ. Фактично, місто Полтава, фактично міська забудова, фактично працює ж міський громадський транспорт, але сільська громада, відчуваючи якусь загрозу, вони роблять такі дії, аби тільки убезпечити себе від втягнення в місто.

Представниця «Фонду розвитку громади “Ініціатива”» Юлія Малько говорить: така ситуація через пасивність місцевих депутатів та непоінформованість населення. Додає, що територіальне розширення великих міст – потенціал для розвитку, зокрема,  і для інвестицій.

Юлія Малько, представник Полтавського обласного фонду «Фонд розвитку громади “Ініціатива”»: Об’єднання міста з прилеглою сільською територією дало б можливість налагодити і створити більш комфортні умови проживання у сільських територіях. Як говорить один із реформаторів місцевого самоврядування: «Це якраз та реформа, яка дає можливість місту віддати борги селу».

Ігор Коліушко, голова правління ГО «Центр політико-правових реформ»: Треба, щоб довкола міста була і якась рекреаційна зона, і щоб були місця для сміттєпереробних заводів.

Голова правління громадської організації «Центр політико-правових реформ» Ігор Коліушко каже: деякі сільські громади мають дорогі землі поряд з містами. І це  – одна із причин  необ’єднання.

Ігор Коліушко, голова правління ГО «Центр політико-правових реформ»: Відповідно сільські голови, сільські ради вони не мають інтересу сьогодні, наприклад, приєднуватися до великих міст, тому що вони тоді втрачають оцей ресурс розпорядження землею. Але це, власне, вигідно сільським головам, але це не означає, що це вигідно сільським мешканцям.

Третина області охоплена об’єднаними громадами. Директор Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Балибіна каже: на Полтавщині Оржиця та Чорнухи не долучилися до децентралізації.

 Ірина Балибіна, директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області: Ми сподіваємося, що найближчим часом ці громади включаться в процес децентралізації. Вони вже бачать переваги, бачать ті фінансові спроможності, які отримали громади.

Деякі райони в Україні повністю сформували об’єднані громади. Ігор Коліушко говорить, що зараз необхідно вирішувати питання з районами на законодавчому рівні. Додає, що у парламенті розглядають кілька варіантів.

Ігор Коліушко, голова правління ГО «Центр політико-правових реформ»: Можна провести повну загальну реформу всіх районів. Можна ліквідовувати ті райони, де вже відбулося об’єднання громад. (06.51-07.00) Можна шукати якісь перехідні варіанти – робити більш, менш поступово.

Ірина Балибіна, директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області: І Гадяч, і Горішні Плавні, і Кременчук готові до об’єднання, але не мають тої дорожньої карти, яка не виписана законодавчо.

Лтава

LIVE OFFLINE
track image
Loading...