Що і наскільки подорожчає?!

4096 w 647
Поділитися новиною

4096 w 647З 1 листопада в Україні вступають в силу нові ціни на газ, розпочнеться перерахунок пенсій для військових, вводиться часткова заборона на вилов риби, подорожчають міжміські перевезення.

Зросте ціна на газ для промпідприємств

З 1 листопада 2017 року НАК «Нафтогаз» підвищує ціни на природний газ для промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання. Вартість палива залежить від обсягів споживання, оплати та історії співпраці. Однак в середньому ціна на газ зросте на 7,5-10%. Підвищення передбачено законом України «Про ринок природного газу», прийнятому два роки тому.

Ставки бюджетників прив’яжуть до прожиткового мінімуму

У жовтні уряд затвердив зміни до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні. Правки стосуються тарифної ставки робітника I розряду для працівників усіх підприємств і організацій бюджетної сфери. Нові ставки вступають в силу з 1 листопада.

За новим Генеральної угоди, розмір ставки прив’язується до прожиткового мінімуму. Для підприємств або сфер економіки, де не укладені галузеві угоди, розмір тарифної ставки робітника І розряду повинен бути на рівні, що не менше ніж на 10% перевищує певний держбюджетом на 2017 рік.

Завершується подача заяв на перерахунок субсидій

 

1 листопада закінчується термін подачі заяв на виплату зекономлених частин субсидій. У вересні Кабмін змінив порядок призначення субсидій та відшкодування витрат на оплату ЖКП.

Передбачена можливість перепризначення субсидій на наступний термін в разі невизнання простроченої заборгованості перед комунальним підприємством споживачем і наявності відповідного судового спору.

Починається перерахунок пенсій військовим

Прийнята Пенсійна реформа зобов’язала Кабмін до 1 листопада внести до Верховної Ради законопроект про перерахунок пенсій військовослужбовців. В законі повинно бути враховано новий розмір грошового забезпечення військових.

Після прийняття закону почнеться процес перерахунку пенсій військовослужбовцям. Уряд має 6 місяців на те, щоб узаконити перерахунок пенсій для всіх пільгових категорій.

Дорожчає державне вугілля

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України з 1 листопада підвищило ціну реалізації вугілля державних шахт для теплової генерації. Ціна виросла на 10% – з 2200 до 2425 грн/тонна (без ПДВ і витрат на транспортування).

Це вже друге підвищення ціни українського вугілля за два місяці – попередній раз паливо з держшахт дорожчало в вересні, і теж на 10 відсотків.

Дорожчає міжміський проїзд

З 1 листопада більшість українських перевізників піднімають розцінки на проїзд в міжміських і приміських автобусах і маршрутних таксі. Таке рішення прийняли члени Союзу перевізників України.

В середньому вартість проїзду в міжміських автобусах виросте в 1,5 рази: зараз вартість пасажиро-кілометра складає 0,60 грн, а з 1 листопада більшість перевізників підніме тариф до 0,90 грн за 1 кілометр.

Точна ціна проїзду на кожному маршруті буде залежати від тарифу, що встановлюється водієм з розрахунку витрат на транспортний засіб. Найбільше подорожчання міжміського проїзду торкнеться коротких маршрутів.

Часткова заборона лову риби

З 1 листопада в Україні вступає заборона на вилов риби в осінньо-зимовий період в зимувальних ямах, в яких відбувається масове скупчення риби. Заборона набуває чинності щорічно з 1 листопада.

У кожному регіоні України місця заборони визначають індивідуально, найчастіше це місця скупчення риби в поглибленнях річок і озер.

Закон встановлює штрафи за порушення заборони на ловлю в зимувальних ямах: за 1 карася – 17 гривень, плотва – 85 гривень, лящ – 170 гривень, судак – 510 гривень.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...