«Позагонять цими добавками старих на той світ…»

Цього тижня тільки й розмов що про підвищену пенсію
Поділитися новиною

Цього тижня тільки й розмов що про підвищену пенсіюСаме так коментують гадяцькі пенсіонери нову реформу.

Верховна Рада 3 жовтня ухвалила Закон про пенсійну реформу, яка передбачає підвищення пенсій 9 мільйонам пенсіонерам на суму від 200 до 1000 гривень. 11 жовтня закон офіційно набував чинності, а відтак розпочався перерахунок пенсій, який в уряді обіцяли зробити автоматично протягом двох-трьох днів. «Надбавки виплатять у жовтні. А тим, хто вже отримав пенсії, – очікуйте доплати у листопаді», – повідомляли у ЗМІ.

Точно можна сказати: перший тиждень дії нового закону підтвердив слова, що ми їх не раз почули за ці місяці від представників уряду. Надбавки до пенсій суттєво відрізнятимуться – комусь додадуть скромні сотню-дві, а кому тисячу-півтори. Чому так відбуватиметься, днями в ефірі одного з телеканалів пояснював голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний:

«Багато років у пенсійній системі панувала «зрівнялівка». Людина, яка практично не працювала чи працювала за мінімальну заробітну плату, отримувала таку ж саму пенсію, як людина, яка мала багато років страхового стажу і високу зарплату. Але якраз зараз унаслідок осучаснення пенсій найбільше збільшення відбувається у тих, хто мав велику тривалість страхового стажу, хто мав велику заробітну плату, з якої сплачувалися страхові внески».

Відтак, аби оцінити перші плоди пенсійної реформи,  ми вирішили влаштувати опитування, під час якого звернули увагу на те, що ті, хто вже отримав «нові пенсії», ніби діляться на дві категорії. Перша категорія: менше 300 гривень – така доплата у більшості пенсіонерів; друга категорія: більше 1000.

Отож, судячи з розповідей опитаних, обіцяне «підвищення» пенсії виявилося не таким, як гадалося, оскільки більшість людей або отримали мінімальну надбавку, або й взагалі поки що залишилися з такою ж пенсією.

Для прикладу публікуємо кілька історій пенсіонерів:

«Маю 38 років стажу, до пенсії додали 173 гривні. До реформи отримувала 1470 гривень – зараз 1643 гривні».

«Добавили 152 гривні. Ветеран праці. Раніше отримувала 1452 гривні. Тепер 1604 гривні. Не витримала і сходила в Пенсійний фонд із питаннями. Додому повернулася шокованою. На моїх очах люди запитували про доплату: одному – 40 гривень, другому – 70 гривень… Жінка зі стажем 37 років отримала 186 гривень надбавки…»

Незадоволені перерахунком пенсії своїх батьків і гадячани Сергій та Олена, які розповіли, що пенсії їхніх батьків, які отримували 1300 і 1500 гривень, зростуть усього на 100 і 135 гривень відповідно. «Це при тому, що їхня зарплата була досить пристойна для того часу, а стаж – більше 30 років».

А один із відвідувачів редакції розповів, що його батьки отримали кардинально різні доплати. «Батько (має 30 років стажу) мав пенсію 2500, а після реформи – 4200 гривень». До маминої пенсії у розмірі 1400 гривень, за його словами, додали лише 270 гривень. «…Підвищення на майже 300 гривень не вважаю справедливим по відношенню до мами. Батько каже, що ще не отримував такої надбавки до пенсії…»

«Я получила 1450, а до цього отримувала 1300 із копійками. У мене до 50 років стажу. Зарплата була маленька. А як вони рахують – не поймеш. У нас вахтером працює чоловік, то розповідав, що батько получав пенсії 1800, а мама 1500. Зараз мамі добавили 156 гривень, а батькові 1200. Мати розстроєна, каже: «Я разом із чоловіком робила, а отримала у рази менше». Для чого ж так робить? Позагонять цими добавками стариків на той світ».

розрахунок пенсій«Добавили! На газету вистачить! Воно ж «обезцінилось» утричі. Я йшов на пенсію, то це було 500 доларів, а зараз 150 залишилось. У мене стажу 44 роки – може ж що й добавлять. Побачу в кінці місяця.»

«Учора у пенсійному було страшне багато людей – тому мало, тому багато, а тому зовсім ніскільки. Підслухала, сусідка получає 1600 і їй додали 700 гривень. А я получаю 1400 і мені всього 27 гривень. А як воно рахується ніхто не знає. Навіть у нашому пенсійному. А сусід каже йому 1800 добавили, жінці 1600. Вона дояркою працювала, а він трактористом. Кажуть, що дояркам усім добре додали.»

До речі, деякі гадячани кажуть, що отримали жовтневу пенсію без перерахунку. А ті, хто ще не отримував виплату, чекають із оптимістичним настроєм. Натомість високопосадовці обіцяли, що усім, хто не отримав підвищену пенсію у жовтні – доплатять у листопаді. Що ж, побачимо.

Наразі, судячи з перших виплат за жовтень, для частини пенсіонерів вони виявилися досить скромним. У багатьох перерахунок вийшов усього  10-12% надбавки, яка спровокувала реакцію «розбитих надій».  Водночас, у мережі Інтернет, ходять байки, що деякі пенсіонери ледь не втрачали свідомість від шоку через несподівано великі доплати (подекуди навіть більші за пенсію), обриваючи «гарячу лінію» Пенсійного фонду з запитанням: чи справді тепер у них буде така висока пенсія, коли доплата навіть більша від «дореформних» виплат – і 6 тисяч, і 8, і, навіть, 10…У відомстві їм пояснювали, що це може стосуватися тих, хто має великий страховий стаж, у кого була висока зарплата, особливо – у шахтарів. Ну, все це ще підлягає перевірці.

Зрештою це наші перші «польові» дослідження . Можливо, протягом наступного тижня ми побачимо іншу статистику і констатуватимемо відмінність від теперішньої, ситуації. Отож, далі буде.

Підготувала Оксана Кириченко

Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що підвищення з 1 жовтня пенсій не вплине на розміри субсидій цієї зими – їх будуть враховувати тільки з травня 2018 року.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...