Чому варто звернутися в поліцію з заявою про вчинення злочину?!

viys prokur
Поділитися новиною

viys prokurСучасна ситуація в Україні характеризується підвищенням ділової активності населення і відповідно збільшенням кількості угод, які регулюються цивільним правом. Певна частина таких угод укладається під впливом обману чи зловживанням довірою, тобто містить склад злочину – шахрайства. Гадяцьким ВП ГУНП у Полтавській області протягом 9 місяців 2017 року зареєстровано 59 кримінальних проваджень щодо вчинення шахрайських дій.

На сьогоднішній день прояви шахрайства стають можливими завдяки використанню досягнень науково-технічного прогресу, новітніх інформаційних технологій, Інтернету. Схеми шахрайства завжди удосконалюються та модернізуються. Найбільш надійний та безпечний спосіб покупок та продажів через Інтернет – особисті зустрічі й передача грошей і товару з рук у руки. Нехтування вказаними правилами призводить до того, що особа стає ошуканою. Якщо ви постраждали від злочину, зверніться в поліцію. Після подання заяви ви отримуєте статус потерпілого та відповідні права й гарантії. Заява про вчинення злочину є підставою для відкриття кримінального провадження та початку розслідування. Подання заяви та проведення розслідування злочину дасть можливість на стадії судового провадження звернутись із цивільним позовом і отримати відшкодування завданих збитків.

Звертаємо вашу увагу, що Національна поліція України знаходиться на стадії реформування. Працівники поліції пройшли переатестацію. Кіберполіція – новостворений орган, в якому працюють професіонали, які ведуть реальну боротьбу з кіберзлочинністю. Подати заяву про злочин можна на їхньому сайті https://cyberpolice.gov.ua/, де в розділі «Зворотній зв’язок» необхідно заповнити відповідну форму. Інформація отримана через форму зворотного зв’язку використовується для надання онлайн-допомоги громадянам, оперативного реагування на кібер-інциденти.

Із метою забезпечення прав, що надаються Кримінально-процесуальним кодексом України в межах кримінального провадження, громадянину необхідно звернутися за телефоном 102 або до найближчого відділу поліції. Укотре наголошуємо на необхідності бути обачними та не довіряти стороннім особам, адже на цей час існує велика кількість охочих використати вашу довіру й необізнаність у банківських послугах та операціях для отримання коштів незаконним шляхом. Тому, якщо ви постраждали від дій шахрая, обов’язково зверніться з заявою в поліцію. Пам’ятайте, що в разі відмови у прийнятті та реєстрації заяви територіальним органом поліції необхідно інформувати орган прокуратури задля захисту ваших прав.

І. Шкурупій, прокурор Гадяцького відділу Миргородської місцевої прокуратури

***

За незаконне поводження зі зброєю доведеться відповідати

Питання недопущення незаконного обігу зброї на території Гадяцького району залишається першочерговим завданням в діяльності Гадяцького відділу Миргородської місцевої прокуратури. Розділом ІХ «Злочини проти громадської безпеки» Особливої частини Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Так, згідно ст.263 Кримінального кодексу України носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Лише упродовж 3 кварталу 2017 року Гадяцьким відділом Миргородської місцевої прокуратури до Гадяцького районного суду з обвинувальними актами скеровано 3 кримінальних провадження за фактами незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами чи вибуховими речовинами, які судом розглянуті, винні особи притягнуті до кримінальної відповідальності. Крім того, на даний час у провадженні Гадяцького відділу ГУНП у Полтавській області перебуває ще 3 кримінальних провадження за фактами незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Правоохоронними органами району постійно здійснюється діяльність щодо виявлення фактів незаконного обігу зброї та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, адже за вчинення вказаних діянь законодавством України передбачена сувора кримінальна відповідальність.

О. Афанасьєв, прокурор Гадяцького відділу Миргородської місцевої прокуратури,

юрист 1 класу

LIVE OFFLINE
track image
Loading...