Продав стару машину, а на ці гроші купив…прес для сміття

шульга
Поділитися новиною

шульгаСаме так починав Антон Шульга власну справу, яку вже близько року впроваджує у Гадячі. За освітою металург, він вирішив чимось допомогти рідному місту і зайнявся досить важливою справою. Про сортування сміття розмови ведуться уже давно. І у той час, коли лінією для сортувальня  міських відходів навіть і не пахне, Антон Шульга успішно втілює свій бізнес-проект і потроху позбавляє місто від сміття.

У 2016-му, після закінчення Київського політехнічного інституту, Антон залишився у столиці, мріяв розпочати власний бізнес саме там. Але усі починання довелося покинути через те, що його батько брав участь в АТО. Тож на його плечі ліг обов’язок вести   родинний бізнес у Гадячі.    

Коли батько повернувся зі служби, то став вести бізнес самостійно. А Антон вирішив підшукати роботу для себе. Після поїздки у Німеччину він залишився під враженням  від того, як населення ставиться до сміття: скрізь стоять баки для сортування. Тоді він вирішив втілити щось подібне й у Гадячі. Свою справу розпочав майже спонтанно і неочікувано для родини. Поки батьки були на відпочинку, він продав стару машину і на ці гроші купив… прес для сміття. До того ж, товариш також не відмовився вкласти інвестиції у майбутній бізнес і знайшов гроші на вантажівку.

Відтоді робота пішла повним ходом: хлопці винайняли приміщення і уже в березні цього року почали приймати вторинну сировину.  Звісно, з початку справи йшли не дуже. Проте вони не переймалися і продовжували нарощувати клієнтську базу, вкладати кошти у розширення справи.

«Перші 20 тонн макулатури я сам зібрав, сам спресував, загрузив, перевіз, прийняв, зтюкував і відправив на завод. Потім, уже коли мав певні заощадження,  вирішив найняти працівників. Нині у мене працюють троє працівників і кілька практикантів. До того ж, маю адміністратора», – розповідає при особистій зустрічі Антон.

Улітку він спробував установити перші 10 баків для збору роздільного сміття по місту. Спочатку це були лише баки для ПЕТ-пляшок, але нещодавно з’явилися ще й бочки для скла. Зізнається, цю ідею запозичив у Кременчуці. Саме там він побачив подібний спосіб збору скляного непотребу. У майбутньому планує встановити ще й такі баки, у яких би збирали і папір, і метал. Завжди намагається підтримувати чистоту поблизу баків і ніколи не допускає, щоб вони були заповнені під зав’язку.

Збираючи сортовані відходи по місту, підприємець не забуває і про жителів району. Спочатку сам їздив селами і збирав відсортований непотріб. Зараз же співпрацює із КП «Сервіс»: вони віддають на переробку ті відходи, які збирають по району.

Лише зараз, зі слів Антона, його справа почала давати перші пристойні прибутки. За тиждень він вивозить близько 15-20 м куб. відсортованого сміття. Усе це збуває на переробку на профільні заводи.

Окрім збору у баках, Антон пропонує населенню зручні послуги. Якщо не можете принести самостійно і здати власні сортовані відходи, тоді їх у вас заберуть прямо із двору. Щоб замовити таку послугу, досить просто організуватись із сусідами і запросити підприємця. Він приїде із вагами і відразу розрахується за своєрідний «товар».

А ще, на майбутнє Антон Шульга має ідею, запозичену у Литві, яку збирається запропонувати гадячанам.

«Люди, які мешкають у багатоповерхівках, у підвалі встановлюють баки для сортування. Збирають сміття, а потім здають його спеціалізованій фірмі. А зароблені на цьому кошти використовують на потреби будинку. Чому б і нашим людям не зайнятись такою справою? Усі ж бідкаються, що не мають грошей чи на ремонти у під’їздах, чи на облагородження прибудинкової території. А так би мали змогу гуртом заробити на будинок».

Проте до цього ще потрібно свідомо «дорости» – упевнений підприємець. І додає, що серед гадячан є чимало «шкідників», які не те що відмовляються сортувати сміття, а навіть заважають це робити іншим: псують встановлені баки, розкидають сміття і навіть крадуть бочки для збору (про це на стор.3).  

Та навіть ці негаразди Антон вважає тимчасовими і продовжує втілювати свої ідеї у реальність. Днями у Полтаві відбувся Міжнародний економічний форум «Полтавщина: створюємо разом нові можливості». Мета цього Форуму – розвиток міжнародної економічної інтеграції та встановлення ділових контактів, демонстрація економічного та інвестиційного потенціалу Полтавщини, існуючих можливостей і перспектив розвитку, підвищення конкурентоспроможності регіону на національному та міжнародному рівнях. У рамках цього форуму відбувся конкурс проектів «Горизонти Полтавщини». Протягом першого етапу до участі в конкурсі було подано 42 бізнес-ідеї, із яких в результаті конкурсного відбору обрано 7 найбільш перспективних. Серед них і проект Антона Шульги.

«Мені зателефонували із РДА – запросили представити бізнес-ідею на конкурсі. На той час у мене саме було кілька, і одна із них стала виграшною. Я написав інвестиційний проект «Мій зелений район». Суть у наступному: поліетиленові відходи (пакети, плівку, пляшки) можна переплавляти на полімер-піщані вироби – плитку, черепицю – або ж робити люки. Це дешевше, ніж виробляти звичайну плитку, досить прибутково і корисно. Таким чином, переробляючи ПЕТ-відходи, ми б могли увесь Гадяч закласти подібною плиткою і водночас прибрати від сміття. Дивно звучить, але сировини у нас повно під ногами.  

Спробував і отримав відзнаку: як одному із переможців у рамках цього проекту мені дали заохочувальний сертифікат на 7 тисяч гривень і включили в інвестиційний каталог Полтавщини. Тепер інвестори можуть побачити мою ідею і вкласти у неї кошти. На реалізацію проекту потрібно 700 тисяч гривень. Витрати потрібні лише на електроенергію і працівників. А сміття завжди вистачить.

Сподіваюсь, що мою ідею буде профінансовано. Ми б відразу могли запустили виробництво, а це б, відповідно, забезпечило нові робочі місця».

Отримавши перше визнання  в області, Антон збирається ще активніше включитися у роботу. Каже, що має ще безліч ідей, пов’язаних із сміттям. І обіцяє, що у найближчому майбутньому таки привчить гадячан правильно сортувати сміття.

«Є люди, які вважають, що я лише наживаюсь на цьому. Проте це не так. Я хочу бути ще й корисним суспільству. Приємно, що від людей підтримка є. Вони розуміють і бачать, що не всі хочуть цим займатись, бо робота не надто приємна. Відкрию секрет: люди не завжди здають сортоване і чистеньке сміття… Але робота є робота. І якщо усе правильно зробити, то Гадяч може стати значно чистішим».  

Спілкувалась Оксана Кириченко

Доречі,чергова бізнес-ідея від Антона Шульги: скоро у Гадячі відкривається комісійний магазин техніки. Наприклад, у вас є старий комп’ютер, який вам непотрібний. Ви приносите його у магазин, сервіс дає на нього гарантійне забезпечення, далі – справа часу. Щойно  ваша річ продається, ви отримаєте свої кошти.

На замітку!

Ви не повірите, але збирати сортоване сміття – досить вигідна справа. Посудіть самі. Напевно у кожного із нас протягом певного проміжку часу збирається чимала купа паперу, ПЕТ-пляшок і скла. Не поспішайте їх бездумно викидати. Краще здайте – пластик приймають по 3,5-5 грн/кг. До того ж, ціна залежить  від об’єму і сортування по кольорах. Скло приймуть по 35-45 коп./кг, до уваги візьмуть сортування по заводу-виробнику (одна пивна пляшка – 12-13 коп.). Макулатуру приймають по 2,6-2,8 грн/кг.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...