Художники і фотографи нашого міста

Леся 1904
Поділитися новиною

Леся 1904 Люди, які здатні бачити красу не тільки в тому, що нас оточує, а можуть донести її до інших за допомогою своїх робіт. Вони бачать світ трішки інакше, ніж пересічна людина, це їх дар.

Наше славетне місто – не виключення, до старовинних художників, які працювали чи то пак творили тут, можна віднести В. Ламсдорфа. Його картини виставлені в Ермітажі, Берліні, Дрездені й Парижі, але мало хто знає, що певна гілка родоводубере початок у Гадячі. Ще один із відомих українських художників – це Фотій Красницький. Улітку 1899 року він разом із О. Кобилянською, С. Мержинським, К. Квіткою та Г. Хоткевичемвідпочивали на дачі «Зелений Гай» у гостях у Лесі Українки, а у 1904 році Ф. Красницький написав її портрет.

У книзі В. Костюка «Гадяч» є фотографія 1949 року, на якій Красницький і лікар Середа знаходяться на відпочинку в урочищі «Галочка». Його відома картина «Мати» також написана у Гадячі.

Багато гадячан у 50–80-х роках бачили, як на берегах річок Груні і Псла стояли з мольбертами, фарбами і пензлями художники і малювали місток, річку, верби, гусей  і качок у воді. До таких можна віднести Позивайла, Пищалку, Сарнадського, Білича.

Відомі картини Позивайла написані у Гадячі: «Луки», «Верби на Груні», «Озеречко».

Володимир Сарнадський був учителем креслення і малювання у міській школі №2, вів гурток малювання у Будинку піонерів, його відвідували С. Проценко, Н. Боклаг. В. Портянко.

Учень художника Пищалки Василь Супруненко прожив усього 31 рік, ще навчаючись у 6-8 класах, малював копії відомих картин Шишкіна, Васнєцов, Сурікова. Навіть зараз, дивлячись на ті копії, дивуєшся, як школяр провінційного міста у 50–60-х роках міг так копіювати. Про цей факт нам розповів його брат по матері Микола Муромець.

Серед більш-менш молодих художників  відомі прізвищаБоцули, Касьяна, Рубана, Лукаша. У 60–80-х роках проживав у Гадячі художник В. Ніколаєнко, писав портрети партійних діячів.

До знаменитих фотографів відноситься, перш за все, Н.З.Дінабург, який у 1880–1920 роки зробив сотні знімків гадячан і гостей нашого міста, кілька можна побачити у книзі «Гадяч».

Приблизно в цей же час із Дінабургом працював і фотограф Г. Смоленський.Відомо про його фотороботи групових портретів, деякі датуються 1920–1940 рр. А от до рідкісних фотографій відносяться роботи Гадяцького фотографа Ю. Вілкінштейна, який працював у 1900–1918 роках. Збереглося дуже мало його робіт. Це в основному портрети заможних гадячан. Зараз на аукціонах фотороботи Вілкінштейна коштують від 2 до 7 тис. гривень.

До фотографів 1960–90 років відносять: Гайдабуру, Василенка, Калину та Зубаня. Нагадаємо, що фотоательє знаходилося на пл. Соборній.

«БМ» висловлює подяку у підготовці матеріалу В. Портянку.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...