«Усі документи пропали. Чи загубила, чи вкрали…»

бабуся
Поділитися новиною

бабуся Із порогу, не стримуючи сліз, розповідає Софія Яківна Стрибко. – Ходила у поліцію, сказали написати заяву, щоб на мої документи ніхто кредит не оформив. Написала, що по моїй халатності загубила. Я у п’ятницю була тут  у «Ощадбанку». Получила пенсію. Там у конвертик зелений поклала і паспорт, і пенсійне, і код, і ксерокопії з усіх документів зроблені, і з собезу, ну всі документи, понімаєте? І пропали.

У паспортному сказали, що у них немає моїх даних, і вони не можуть видати мені паспорт. Оце сказали до вас іти, подавати оголошення, що я загубила».

Не знаючи, що робити далі, вона прислухалась до поради і прийшла у редакцію. Як виявилось, 80-річна Софія Яківна родом із Великих Будищ. Але майже усе життя вона прожила у селі Тернове Донецької області. А коли почалися обстріли, повернулася у рідне село. Нині мешкає у будинку двоюрідної сестри. На Донеччині лишились сестра, донька і онук.  

Намагаючись допомогти Софії Яківні, ми зателефонували до міграційної служби. Запитали, що їй робити далі? У відповідь почули, що для того, щоб видати новий паспорт, згідно процедури, особу Софії Яківни спершу потрібно ідентифікувати. А для цього вона не має жодних підтверджуючих особу документів. 

Єдиний невтрачений документ, який би міг допомогти у цій ситуації, – це свідоцтво про народження, яке, на жаль, залишилось у будинку на Донбасі.

Ми обдумували безліч варіантів, як їй допомогти. Звісно, ані трьох родичів, ані колег по роботі на Гадяччині у неї немає. За роз’ясненнями щодо послідовності і правильності процедури відновлення паспорта для внутрішньо-переміщених осіб ми звернулись до Надії Кириченко, начальника  Гадяцького районного сектору ДМС України у Полтавській області:

«Паспорт громадянина України видається на підставі документів – або свідоцтва про народження, або свідоцтва про шлюб, чи паспорта громадянина України, непридатного до користування, і т.д. Загалом, на підставі якихось документів. Згідно 302-ї постанови Кабінету Міністрів, у якій сказано, що для того, щоб отримати паспорт у зв’язку із втратою, треба провести ідентифікацію особи. Що це значить: потрібно, щоб у людини був документ із фотокарткою. Якщо паспорт видавався у Гадяцькому підрозділі, то ми маємо власну базу – форми-заяви про видачу паспорта із фотокарткою людини.

Якщо ми, наприклад, приймаємо особу, яка на виготовлення нового документа, а попередній є у наявності, але видавався не нашим підрозділом, тоді ми посилаємо запити у той територіальний підрозділ, який його виготовляв. Там «заливають» форму  до отієї заяви у базу даних. Коли усі дані збігаються, ми ідентифікуємо особу. На основі цього ми видаємо новий паспорт.

У випадку Софії Яківни Стрибко потрібно встановити особу. Найкраще їй поїхати у найближчий територіальний підрозділ області, у якій вона отримувала паспорт. Якщо і не знайдеться така ж форма-заява, то там хоч родичі її є. Тобто єдиний варіант – їхати їй до найближчої лінії розмежування із тим місцем, де їй видавали паспорт.

Як людину, ми її розуміємо, але така процедура, і відступити від неї ми не маємо права. До того ж, така проблема із втраченими документами ВПО не тільки по нашій області, а по усій Україні».

Отож, як би нам усім не було жаль стареньку, іншого виходу немає. Доведеться їй у досить поважному віці подолати добрячу відстань, щоб залагодити всі формальності. Сподіваємось, її родичі на залишаться осторонь.

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...