Правда про захисника

правда
Поділитися новиною

правдаТретій рік поспіль українці відзначають свято сміливості, мужності і героїзму – саме так називають День захисника України, який стали святкувати на державному рівні від 14 жовтня  2015 року. Здається, що у теперішній час цей день набуває особливого змісту.  До цього дня Україна йшла довгим і тернистим шляхом. Безпрецедентні зразки мужності та відваги, явлені нашими солдатами на передовій новітньої війни, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

Але так само, як і все систематичне, стало звичним і це свято. Не те щоб «приїлося», але первісна ейфорія від нього минула. І хоч вважається, що цього дня потрібно вітати усіх чоловіків, незалежно від того, тримав він у руках зброю чи ні, на високому рівні прийнято вітати суто військовослужбовців. Цього дня їх зберуть у ККЗ «Дружба», привітають піснею, подарують квітку чи грамоту. Але бажання святкувати у самих військових, на жаль, потроху відпадає.

Такий висновок ми зробили, коли почали шукати героя для публікації, присвяченої цьому святу. Зізнаємось, раніше, намагаючись якомога більше уваги приділити героїзму захисників нашої держави, ми часто розповідати історії військовослужбовців. Тож більшість місцевих захисників уже «побували» на сторінках нашої газети. Частина ж тих, хто воював, просто відмовляються ділитися гіркими спогадами:

«Ми їм – мужність і відвагу. А нам що? Цілий рік про нас не згадують, а 14-го  – «вшановують подвиг»… Реальна допомога де? Звісно, путівки на оздоровлення і виплати – це добре, але щоб не бути голослівним, візьмемо хоча б виділення земельних ділянок. Частина хлопців досі безрезультатно стоїть у черзі…  

Та й які святкування, коли ми й досі у стані неоголошеної війни? Коли країна продовжує втрачати своїх героїв.

Розслаблятися і святкувати поки що зарано. Справжні захисники не можуть відпочивати, оскільки потрібно бути напоготові».

У той самий час, коли кожен із нас займатиметься буденною роботою і думатиме над тим, як привітати і що подарувати чоловікам до Дня захисника, частина героїв сьогодення мерзнутиме у холодних окопах. Вони не зважатимуть, святковий день чи ні, а продовжуватимуть охороняти спокій і незалежність своєї країни. Можливо, у рідкісні хвилини спокою і затишшя вони відкриють пляшку лимонаду і таки відзначать своє професійне свято. А подарунки, надіслані із домівки, піднімуть їм настрій і нагадають про рідний дім та тих, хто їх чекає. Але найбільшим подарунком для усіх захисників буде мирне небо над головами українців.  

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...