«Я не винуватий, пробачте», або як заробити на «лівих» актах

акти
Поділитися новиною

актиМинулого тижня до редакції звернувся гадячанин:

«Ось подивіться – отакі акти уже половина жителів міста і кількох десятків сіл району мають. Жителі нашого будинку брали усі, а ще із будинків поблизу люди виходили. А його ж до початку опалювального сезону потрібно здавати у газове. Пришов я, значить, із цим актом, а вони мені кажуть: «Це лєві», – і не прийняли. Нібито з 1 вересня діють нові формуляри.

Прізвище чоловіка, який ці акти носив, ми не знаємо. Але усі добре знаємо його в обличчя – раніше він кілька років поспіль ходив до нас, представлявся «димоходчиком», давав акти на повірку димоходу і брав з нас 30 грн 50 коп. Сумнівів не було, бо усі знали, що він працює у «Гадяч-житло». Ви поїдьте туди, вам начальник усе розкаже.

Я сам до начальника заходив. Він каже: «Я не винуватий, пробачте». У той же час під кабінетом ще зо 12 чоловік сиділо, таких, як і я, хто прийшов акти переробляти. Люди також почали нести ті акти, що літом побрали, а виявилось, що той «димоходчик» на комусь ці документи зекономив і собі залишив. І по 30 гривень із кожного, до речі, також собі лишив. Де його тепер шукати – ніхто не знає, у «Гадяч-житло» він більше не працює. Кажуть, його заднім числом звільнили.

Новий акт я вже отримав – знову заплатив 30 гривень 50 копійок. Ось у мене й квитанції є. Але я ж не за гроші – знаю, що багато ще й не здогадуються, що їхні акти не годні. Чув, що 30 чоловік із якогось села приїжджали у «Гадяч-житло» виясняти.  Але не знаю, чим там усе  закінчилось…»

Побачили і ми ці горе-акти – їх чоловік приніс кілька штук.  На перший погляд звичайні: датуються липнем, пронумеровані, є прізвище діючого виконроба КП «Гадяч-житло»  Браги та ще й «мокра» печатка підприємства. 

Офіційний коментар ми намагались отримати у начальника КП «Гадяч-житло» Артема Гусака. Зізнаємось, що коментувати ситуацію він не хотів – протягом кількох днів не відповідав на дзвінки, а коли врешті відповів, то був украй роздратованим:

«А при чому ви до всього цього діла? Я даю відповідь: до сьогоднішнього дня в звичайному режимі кожна людина має прийти і получить свій акт. Ще які питання?

Ви чуєте, що я вам кажу? Треба прийти до нас і вирішити це питання. Не треба ніяких «сплєтєн» зводить і нічого такого робить. Не треба створювати ніякої паніки, усе працює у штатному режимі».

Пояснювати, що то за акти і звідки вони взялися, він відмовився. Так само ми не отримали чіткої відповіді на питання, чому людям знову потрібно сплачувати за нові акти, і чому працівник підприємства свідомо роздавав невідповідні документи. Та й, чесно кажучи, реакція керівника була трохи дивною. Схоже, що він просто не захотів виносити резонансний і проблемний випадок на загал.

Проте навіть після цього, щоб не бути голослівними і ні на що не натякати, ми намагались знайти виправдання усій цій історії – спробували знайти у мережі Інтернет хоч якусь згадку про те, що від вересня діють нові формуляри актів перевірки і прочистки димових та вентиляційних каналів. Але, на жаль, так нічого і не знайшли.   

«Базар Медіа в Україні»

Перед виходом статті у друк до редакції зателефонувала жителька Плішивця Ольга Гаманко:

«Приїхали до нас збирать гроші за димоход. Саме збирать, бо уже кілька років тільки збирають, а димоход не перевіряють. Голова сільради розвісив оголошення, відкрив сільраду для цього чоловіка, посадив у свій кабінет. Усі приходили туди платили 30 грн 50 коп. А виявилось, що то шахрай. На той час він уже розрахувався і не працював. Як це так голова сільради не перевірив, хто то?

Зараз ті акти міняють на нові і грошей не беруть. Але ми хочемо, щоб люди знали, що робиться! Поки ж над сільським народом будуть знущатись? Кажуть, що і в Гадячі він півміста обійшов…»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...