На папері земля є, а фактично її немає

DSC 7579
Поділитися новиною

DSC 7579Більше двох років вісімнадцять жителів села Вельбівка, які не побоялись стати на захист нашої країни і взяти участь у АТО, вимушені оббивати пороги офіційних установ. Процес виділення обіцяних і гарантованих державою 2 га землі для них зупинився. Ще й досі жоден із них, не дивлячись на вчасно зібрану документацію, не став власником земельної ділянки. Минулого тижня їх терпець урвався,  тож вони вирішили не чекати і розібратись в усьому самостійно.

Уранці 13 вересня до редакції зателефонувала Олена Сухно, вона коротко пояснила, що напередодні із іншими рідними АТОвців, які чекають виділення земельних ділянок, уже побували на прийомі у начальника Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області. Там повідомили, що затверджені накази на виділення земельних ділянок разом із пакетом інших документів уже повернулись у Гадяцький район. Отримавши таку відповідь, вони, повернувшись у Гадяч, відразу направились до керівництва КСП «Зелений гай», адже саме це підприємство спершу брало на себе зобов’язання оформити технічну документацію.   

Як пояснив усім присутнім представник КСП, спершу учасникам АТО збиралися надати у користування земельну ділянку площею 83 га. Процес розпочався, документи почали виготовлятись.

Проте згодом виявилось, що ділянка надто велика, і відділ Держгеокадастру в Гадяцькому районі запропонував підприємству відмовитися на користь військових від іншої, площею 37 га. Тобто, по 83 га справа зупинилась, а почалась уже по 37 га. Як стверджує представник КСП,  цьому є документальне підтвердження: договір оренди земельної ділянки розірвано вчасно, а платежі, які довелося сплатити через дострокове розірвання, уже надійшли до сільської ради. У подальшому орендувати цю ділянку (37 га) КСП не збирається.   

DSC 7603Далі шукати крайнього військовослужбовці вирішили у відділі Держгеокадастру у Гадяцькому районі. Але начальник відділу Оксана Боцула повідомила, що документів на землю у відділі немає, і їх потрібно шукати у розробника проектів землеустрою, відповідно у ФОП Лаврішко:

«Проекти розроблені, але лежать на місці, бо не оплачені і ніким не забрані.

Чому вони досі лежать – бо ви «колотилися» із двома ділянками. Чекали, поки розірвуть договір на оренду земельної ділянки».

Наостанок начальник відділу пояснила, як усім діяти далі. Тепер, коли документи знайшлися і є дійсними, потрібно, щоб сесія Вельбівської сільради дала погодження на передачу цих земельних ділянок кожному із 18 осіб. І звісно, також потрібно буде сплатити за виготовлення документації. Але тепер кожному доведеться  платити із власної кишені, бо КСП «Зелений гай» від 17.03.2017, розірвавши договір оренди земельної ділянки, жодного відношення до неї не має.

Здавалось би, тепер усім 18 АТОвцям лишився лише один крок до отримання довгоочікуваної земельної ділянки. Але, втративши дорогоцінний час, вони взагалі можуть не отримати землю. Тому що 7 червня 2017 року постановою КМУ №413 Кабмін ухвалив «Стратегію раціонального управління землями сільськогосподарського призначення державної власності». Згідно цієї постанови на кожен район виділятиметься квота у 25% на безоплатну передачу земельної ділянки у власність. Тобто якщо у районі проходять земельні аукціони по продажу права оренди, із цієї площі буде виділятись лише 2 %, які можуть передатись у приватну власність. А тим часом земельна ділянка 37 га, «зарезервована» військовим, пустуватиме і чекатиме своєї участі.

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...