«Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині»

Поділитися новиною

19 вересня 2017 року у м. Гадяч відбулася низка заходів, спрямованих на підвищення правових можливостей мешканців Гадяцького та Лохвицького районів. Посадові особи органів місцевого самоврядування, держслужбовці, юристи цих районів мали можливість ознайомитися із своїми правами, механізмами їх захисту під час кущового семінару, отримати безоплатні юридичні консультації від фахівців системи безоплатної правової допомоги та органів юстиції області у рамках роботи мобільної точки доступу до БПД. Члени мобільної групи з протидії агрорейдерству, під час проведення вуличного інформування, надали методичну допомогу у вигляді брошур та буклетів на правову тематику, розроблених місцевим центром, бюро правової допомоги та Головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області.

 

Так, з метою підвищення рівня правової освіти громадян із числа державних службовців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відбувся семінар із циклу «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині».

Учасниками семінару стали посадові особи органів місцевого самоврядування м. Гадяча, селищні, сільські голови, секретарі сільських і селищних рад, державні службовці, голови та члени громадських рад при адміністраціях Гадяцького та Лохвицького районів Полтавської області, працівники юридичних служб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Гадяцького району.

Відкриття заходу відбулося за участю першого заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Миколи Лахижі,начальника ГТУЮ в Полтавській області Олега Тимченка,виконавчого директора Полтавської асоціації органів місцевого самоврядування Володимира Микійчука, в.о. заступника начальника, начальника Управління з контролю за використання та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області Алли Косик, першого заступника голови Гадяцької РДА Сергія Бондаренка, голови Гадяцької районної ради Володимира Нікітенка та першого заступника міського голови м. Гадяча Геннадія Дроботі.

Під час заходу учасники дізналися про актуальні питання розвитку місцевого самоврядування, завдання правового, організаційного та методичного забезпечення надання безоплатної правової допомоги, напрями та форми протидії рейдерству в аграрній сфері. Вже традиційно під час семінару висвітлений блок, що стосується захисту прав людини, заслухавши який учасники дізнаються про актуальні питання забезпечення дотримання прав затриманих осіб, актуальні питання діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, права людини, способи захисту.

Представникам органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, юристам також розповіли про актуальні питання проходження служби в органах місцевого самоврядування, діяльність органів влади та місцевого самоврядування по запобіганню безробіття в сільській місцевості, пенсійну реформу в дії. У виступі Олесі Дроботенко, завідувача сектору міжнародної та міжрегіональної співпраці відділу інвестиційної діяльності та проектного менеджменту виконавчого апарату обласної ради йшлося про підготовку проектів розвитку територіальних громад та механізми їх підготовки і підтримки.

Постійними партнерами заходу є заступник начальника слідчого управління ГУ НП у Полтавській області Світлана Яцун, заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Полтавській та Кіровоградській областях Артем Тімощук та начальник Управління Пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Ірина Товстоножко, регіональний координатор зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віра Яковенко.

Серед учасників заходу провели анкетування щодо оптимізації надання безоплатної правової допомоги в регіоні.

Візит до Гадяча представників системи БВПД продовжився проведенням спільного консультування громадян директором Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Людмилою Бубир,начальником Гадяцького бюро правової допомоги Іриною Калініченко та фахівцями Головного територіального управління юстиції у Полтавській області на чолі з начальником Олегом Тимченком. Інформування відбувалося у рамках роботи у місті мобільної точки доступу до безоплатної правової допомоги, що створена з метою убезпечення громадян від агрорейдерства, інформування про можливості захисту їх земельних прав. Питання, з якими зверталися громадяни під час роботи мобільної точки стосувалися порушення істотних умов договору оренди земельної ділянки, переоформлення договорів оренди земельних ділянок, податку на землю, нормативно-грошової оцінки землі.

У рамках роботи мобільної точки доступу до БПД, члени мобільної групи також провели вуличне інформування з питань інформування громадян про їх права, механізмів їх реалізації та захисту. Жителів Гадяча принагідно поінформували про реалізацію Всеукраїнського проекту «Я МАЮ ПРАВО!», основною метою якого є сформувати нову правову культуру у суспільстві, щоб забезпечити сталий розвиток України як сучасної правової демократичної держави. Реалізація основних завдань проекту буде здійснюватися в області під час проведення правопросвітницьких заходів, інформуванню громадськості про права у ЗМІ, надання інформації про права громадян під час мобільних та дистанційних пунктів доступу до правової допомоги.

Слід зазначити, що це вже 16 виїзд мобільної групи на теренах Полтавської області.

Додатково повідомляємо, що мешканці Гадяча та Гадяцького району можуть отримати безоплатні правові консультації звернувшись до Гадяцького бюро правової допомоги, яке розміщене за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, тел. (05354) 3-25-05.

За матеріалами із сайту Гадяцької міської ради

LIVE OFFLINE
track image
Loading...