«Чому ніхто не подумав про безпеку?»

майданчик
Поділитися новиною

майданчикСаме із таким питанням до редакції днями звернулась жителька Заяру Тетяна Миколаївна. Розмова стосувалася дитячого майданчика, який нещодавно із урочистостями відкрили поблизу будинку №100 по вул. Полтавській.

«Дуже гарне місце відпочинку для наших діток зробили. Тепер усім малятам є куди піти гратися. І усе було б добре, якби не останній випадок. Я повела туди гуляти свого онука Максимку. Того дня була погана погода і дощ накрапав. Раптом піднявся такий сильний вітер, що аж дрібні гілочки із дерева посипались. Я підняла голову, а там прямо над дитячим майданчиком – електрична лінія.

Дорогою додому я все думала, що було б, якби відпала велика гілка і порвала той провід. Він  упав би прямо на голови діткам!

Щиро вдячні за майданчик, але не можу зрозуміти одне – чому його встановили саме там? Це ж нехтування життям і здоров’ям наших дітей!»

Близько року тому, коли на цьому ж місці встановили першу гойдалку, подібна скарга уже надходила до редакції. Тоді жителі будинку №100 нарікали на те, що майданчик «вкопують» поблизу проїжджої частини. Але тоді депутат, який керував роботою, пообіцяв, що майданчик буде більш ніж безпечним і його обов’язково обгородять парканом.  Тепер остання обіцянка виконана, а от із приводу безпечності можна посперечатися.

На одній із минулих сесій міської ради  Володимир Нестеренко (мер Гадяча) обмовився, що високовольтна лінія таки є проблемою. Але пообіцяв її вирішити шляхом заміни на кабель СІП (самоутримуючий ізольований провід). Тож і переносити майданчик не доведеться. 

Ми вирішили поцікавитися у Олександра Богатого (начальник Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго»), чи можливий варіант, озвучений міським головою?

«Цей майданчик знаходиться в охоронній зоні двох ліній електропередач. Прямо над ним проходить одна із них 10 кВ, а інша – на 4 кВ – поруч,  – пояснює Олександр Михайлович. – 

Розміщення  дитячого майданчика в охоронній зоні ПЛ 10 кВ самі розумієте чим загрожує. Дерева, які МКП «Комунсервіс» не утримує у належному стані, – прямо біля ЛЕП. Допустимо, повіяв вітер, деревина упала на дроти, які в свою чергу обриваються і падають на металевий паркан, яким огороджено майданчик.  Поки спрацює захист, не відомо скільки там, не доведи Господи, дітей постраждає. Поясню: коли обривається ЛЕП і падає на землю, то небезпечна напруга кроку поширюється на відстань у радіусі до 8 метрів.

 Як тільки було встановлено першу гойдалку, ми писали офіційне звернення у міську раду про те, що без усяких погоджень в охоронній зоні уже розпочато установку. Відповідь нам надіслали у червні, і у ній було сказано, що майданчик перенесуть в інше місце. Але замість цього вони його ще більше розвинули.

А от спроба замінити голий дріт  на СІП не змінює меж охоронних зон. Можливими є лише два варіанти: або ж визначити майданчику інше місце, або ж ці лінії закопати під землю. Вибір – за відповідальними за встановлення майданчика».

Зрозуміло, що для людей, які мають маленьких дітей, цей майданчик у радість. Але вони забувають подивитися вгору. Саме звідти їх чекає небезпека. Дивною лишається і позиція чиновників, які так уперто стоять на своєму і водночас продовжують ризикувати здоров’ям, а можливо, і життям малюків. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...