Громада просить, а влада не хоче, або Як у Середняках людей «морили»

середняки один
Поділитися новиною

середняки одинУ минулому номері тижневика ми розповідали про те, що скоро у Гадяцькому районі утвориться нова об’єднана територіальна громада, а саме: під час громадських слухань жителі Середняків виявили бажання приєднатись до Петрівки-Роменської. Звісно, ми, як годиться, привітали їх.  Але, як повідомили нам читачі уже після виходу статті, об’єднання уміло «спускають на гальмах». Нібито у сільській раді, наперекір народному вибору, вважають, що буде вигідніше приєднатись до Сергіївської ОТГ. Щоб дізнатись правду і з’ясувати, чому сільрада саботує, ми вирішили поїхати на пленарне засідання сесії.

Засідання призначили на 14 липня об 11.00. До речі, згідно чинного законодавства, рішення про об’єднання територіальних громад органи місцевого самоврядування повинні прийняти на найближчій після громадських обговорень сесії. Тому жителі сільради, дізнавшись  про те, що у порядок денний це питання не внесено, знову зійшлися до сільської ради.  

Дивно, але до людей голова сільради виходити не поспішала. Розгнівані крики слухала секретар сільської ради і ще кілька працівників.

«Простим людям вигідно до Петрівки, – розповідає Іван Олександрович, житель Середняків. – Туди вахта регулярно ходить, і шкільний автобус, школа поруч, лікарня, аптека – ну все! У них, мабуть, втіхаря якась договорьонность, це точно!»

Після півгодинної сварки депутати і всі інші, хто забажав прийти на сесію, зайшли до приміщення сільради. До речі, маємо похвалити людей за те, що вони були підготовлені – вивчили законодавство про об’єднання і про громадські збори.

На поточній сесії планували прийняти лише ті питання, які стосуються податків. Проте, на прохання жителів, до порядку денного внесли і питання об’єднання. На запитання, чому його не винесли на розгляд сесії відразу, секретар відповіла, що просто не встигла його вивчити і обґрунтувати законодавчо.

середняки дваДивною була і поведінка голови сільради. Вона більш ніж три години повністю читала проекти рішень і положення, які їх стосувались. Слухати це набридло не те що простим селянам, а навіть депутатам. На прохання людей не зачитувати всі 100 сторінок, відповідали: «У нас сесія, усе повинно бути згідно законів». Чесно кажучи, доводилось бувати на багатьох засіданнях, і подібного ходу сесії ми ще не бачили… 

Дивну позицію стосовно людей спостерігали і з боку сільського землевпорядника: що із землями – не знає або ж просто не хоче розповідати. Усно питання не приймає, постійно просить подавати тільки у письмовому вигляді. Склалося враження, що з людей просто знущаються або хочуть взяти «ізмором». 

Проте народ був стійкий. Усі дочекались оголошення рішення, уже близько 16-ої,  але й тут було певне розчарування. Присутнім повідомили, що законне рішення про приєднання до Петрівки-Роменської підготують і зачитають на другому пленарному засідання сесії сільради 21 липня. Хоча, зі слів першого заступника голови РДА, проект рішення можна було розглянути відразу і не залишати на потім. Але вирішальне слово знову ж таки сказала чомусь  секретар: рішення підготує  і оголосить наступної п’ятниці – і ніяк інакше! А ще кілька разів нагадала, що протоколи громадських слухань, які відбувались на території сільради і на основі яких відбудеться об’єднання, узагалі були складені неправильно. Хоча вона сама, приймаючи ці протоколи, могла б сказати про це раніше. Чому ж не сказала? Хотіла «відтягти» об’єднання? 

Хоч люди нібито й повірили на слово сільській владі, усе ж пообіцяли прийти на другу частину сесії, щоб побачити рішення про приєднання  на власні очі.  А ми, у свою чергу, прослідкуємо за тим, щоб простий народ укотре не обдурили.

Олександр Товстий, Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...