Фахівець пояснила різницю між столовими та лікувальними мінводами

polza rodnikovoi vody 1024x683
Поділитися новиною

polza rodnikovoi vody 1024x683Перед тим, як купити мінеральну воду, уважно вивчіть етикетку.

Улітку нам радять пити більше мінеральної води: вона і освіжає, і спрагу тамує, і організм необхідними мікроелементами насичує. Проте від арсеналу мінвод у магазинах аж очі розбігаються. Є столові та лікувальні, сильно– та слабогазовані, сульфатні та гідрокарбонатні. А яку ж обрати?

– Що треба знати про мінеральні води?

– Насамперед, мінводи діляться на столові, столово-лікувальні та лікувальні – залежно від рівня мінералізації, – пояснює  Ніна Кільдій, керівника відділу тестувань Науково-дослідного центру незалежних експертиз «Тест». – Столову воду (концентрація солей у них менша за 1 грам на літр) можна пити скільки завгодно, використовувати для приготування страв тощо. Вона стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, нирок, підходить для щоденного вживання.

Лікувально-столова вода (мінералізація 1-10 грамів на літр) уже має певні обмеження. Її можна пити лише час від часу, адже вона має певний хімічний склад та вимагає схеми прийому. А лікувальні мінеральні води (мінералізація понад 10 грамів на літр) вживаються виключно з лікувальною метою та лише за призначенням лікаря.

Крім того, залежно від іонного складу, мінводи є хлоридні, сульфатні, гідрокарбонатні, натрієві, магнієві, кальцієві тощо. А ще звертайте увагу на ступінь кислотності, за яким води діляться на кислі та лужні (нейтральний рівень рН – 7, нижчий показник вказує на кислу воду, вищий – на лужну). Та якщо у вас підвищена кислотність шлункового соку, кисла вода лише загострить проблему. Загалом, кожна категорія має як лікувальну дію, так і протипоказання, тому бажано проконсультуватися з лікарем.

– На етикетці часто можна побачити «природна мінеральна» та «штучно мінералізована». Що це означає?

– Природну мінеральну воду добувають із екологічно чистих свердловин, відразу розливають у пляшки та герметично закривають. Така вода найкорисніша, адже містить цінні біологічні активні речовини, унікальний мінеральний та сольовий склад тощо.

На жаль, в Україні таких вод виробляють одиниці, більшість є штучно мінералізованими. Тобто, воду добувають із підземних або централізованих джерел, очищають її ультрафіолетом чи сріблом, а потім додають набір мінеральних речовин.

«Експрес»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...