«ФУФЛОМІЦИН». Як фармацевти обманюють українців

12 11
Поділитися новиною

12 11

Пропонуємо читачам список лікарських засобів, без покупки яких можна спокійно обійтися і не помітити великого ефекту лікування даними препаратами.

Ліки, які не лікують

На фармацевтичному ринку знаходиться безліч ліків – майже 10 тисяч найменувань. Як розібратися в такій великій кількості назв? Найчастіше ми довіряємо лікарям і в першу чергу – рекламі. Ми “прописуємо” самі собі препарати, які нам більш переконливо прорекламували з екранів телевізора, не замислюючись про те, що ж там всередині.

Найбільш популярні ліки-фейки

1. Арбідол

Всесвітня організація охорони здоров’я цей препарат ніколи не визнавала лікарським засобом. Можливо, тому клінічні випробування препарату проводилися лише в країнах СНД і ще в Китаї. Реклама говорить, що ці нібито ліки мають противірусну та імуномодулюючу дію і лікують мало не всі відомі «простудні» захворювання – від вірусу грипу до ГРВІ. Однак ефективність його все ще не доведено.

2. Ессенціале

Аналоги Ессенціале продаються під назвами: Ессенціале форте, Ессенціале Н, Ессенціале форте Н. Препарат активно рекламується на ТБ і популяризується лікарями, які отримують за це чималі гроші від фармацевтичних компаній. Він, як і інші “гепатопротектори” нібито покликаний захищати печінку. Шкода, що це у нього не виходить під час наукових досліджень. Більш того, якщо у людини спостерігається гострий або хронічний гепатит, то прийом Ессенціале викликає посилення застою жовчі і активізує запальний процес у печінці. Фактично розрекламований Ессенціале є не ліками, а харчовою добавкою сумнівного дії.

3. Пробіотик

Діючою речовиною пробіотків є живі мікроорганізми. Найбільш популярні і рекламовані з них – Хілак форте, Ацилакт, Біфіліз, Лактобактерін, Споробактерін. На жаль, позитивного ефекту від прийому пробіотиків не спостерігається. Більш того, мікроорганізми, що містяться в них, – корисні бактерії і спори – не є живими, оскільки в процесі фасування і пакетування гине приблизно 99% із них. Краще вже регулярно пити кефір.

4. Мезим форте

Діючою речовиною Мезиму є панкреатин. Найбільш популярні і рекламовані аналоги: Фестал, Ензістал, Вестал, Гастенорм, Креон. Як показують дослідження, панкреатин – не ліки, а фермент, що допомагає в перетравленні їжі. Причому приймати його можна не довше 5-7 днів, інакше підшлункова просто розучиться сама його виробляти. Ще раз: він не лікує підшлункову, а згодиться лише при переїданні.

5. Корвалол

Діючою речовиною корвалолу є фенобарбітал. Аналоги корвалолу випускаються під назвами: Валокордин, Валосердин. Діюча речовина відноситься до групи барбітуратів, викликає залежність, має наркотичну дію. Регулярне вживання викликає неврологічні порушення: розлад короткочасної пам’яті, порушення мови, нестійка хода. Через побічні ефекти Корвалол заборонено ввозити у США, ОАЕ, ЄС.

6. Пірацетам

Аналоги випускають під назвою: Луцетам, Мемотропіл, Ноотропіл, церебро. Як і інші ноотропні препарати, відомий тільки у країнах колишнього СРСР. Ефективність з моменту винаходу так і не довели, зате небажаних побічних ефектів – хоч відбавляй (збудження психіки, тривожність, судоми, безсоння та ін.).

8. Валідол

Діючою речовиною Валідолу є ментиловий ефір ізовалеріанової кислоти. Скажімо простіше, це масло м’яти.  Ефект від нього той же, що й від чаю з м’ятою, – це всього лише легке (дуже легке) заспокійливе. Покладатися на нього при проблемах із серцем – усе одно що лікувати відкритий перелом прикладанням подорожника. Так що майте на увазі: намагатися лікувати біль у серці за допомогою Валідолу – не тільки наївно, але в XXI столітті злочинно по відношенню до свого здоров’я.

9. Ново-Пасит

Це різні  екстракти трав – звіробою, глоду, хмелю, меліси, бузини і навіть якогось екзотичного гвайфенезина. Аналогів немає, оскільки «»унікальний». І дійсно, хто ризикне повторити особливості його складу? Адже цей нібито анксіолітичний препарат (транквілізатор) покликаний бути заспокійливим, але чомусь найактивнішою і загадковою речовиною його складу (гвайфенезин) є відхаркувальний засіб і застосовується при кашлі.

Цю загадку фармацевти вирішили не відкривати  і продають Ново-Пасит в якості заспокійливого. Лікарі в цивілізованих країнах, у свою чергу, вирішили не ламати голову, тому перестали призначати його в якості заспокійливого, а заодно – і відхаркувального.

А ось у пострадянських країнах він усе ще популярний як транквілізатор. Правда, заспокоювати він може тільки в якості плацебо – за допомогою сили самонавіювання.

10. Геделікс

Основна діюча речовина – екстракт плюща польового. Правда, він дуже густий і випускається у вигляді сиропу, із великим вмістом цукру. Аналоги випускаються під назвами: Гедерін, Гелісал, Проспан. У Національному інституті охорони здоров’я США запідозрили недобре і провели масштабне дослідження. Висновок: екстракт плюща польового не ефективний при лікуванні кашлю. А це була поставлена ​​жирна крапка у продажах цього препарату в розвинених країнах. Мабуть, наша до таких не належить, на пару із сусідніми – у нас його продовжують призначати і виписувати.

12. Синупрет

Діючою речовиною є збір екстрактів лікарських трав. Його аналогами є Тонзипрет і Бронхипрет. Цей фітопрепарат популярний у Німеччині, де випускається з 1933 року. Як повідомляється, дослідження його ефективності проводилося лише одного разу. Можете приготувати його вдома, заваривши щавель, квіти бузини і вербени. Заодно заощадите.

13. Троксевазин

Діючою речовиною є флавоноїди рутину. Ще випускається під назвою Троксерутин.

Однак сенс цих “ліків” той же – ефективність його не доведена і вельми сумнівна. На думку західних дослідників, його дія на людину ледь помітна.

14. Будь-які гомеопатичні засоби

Діючої речовини в гомеопатичних препаратах немає. Зовсім! Популярних у нас: Анаферон, Антигрипін, Афлубін, Вибуркол, Галстена, Меморія, Окулохеель, Палладіум, Пумпан, Ременс, Тонзипрет, Траумель, Успокой, Енгістол … список можна продовжити. Їх сотні,  і всіх їх об’єднує одна важлива властивість – це НЕ ліки! Причина проста – 1 молекула нібито “діючої речовини” у цих “ліках” розводиться на літр води. Приблизно такі пропорції у гомеопатії. Самі подумайте: яка користь від нього може бути, крім тієї, що народжена самонавіюванням? Ніяка. Від гомеопатії одна користь – ці препарати не мають негативного впливу на людський організм. Однак і позитивного впливу не спостерігається теж, але ж це – головне, навіщо ви купуєте і приймаєте ліки. Інакше можна обмежитися склянкою чистої води. Із точно таким же ефектом.

Будьте уважні, консультуйтесь з лікарями.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...