Попелиця (тля): причини появи та методи боротьби

ТЛЯ
Поділитися новиною

ТЛЯБагато городників і садівників скаржаться на появу численних полчищ тлі. Оскільки на огірках, кабачках і садовині уже зав’язалися і дозрівають плоди, хімічна обробка не бажана, та вести боротьбу потрібно. Але як? – запитують наші читачі.

Попелиця (тля) – це маленькі зелені (чорні, оранжеві, сірі) комашки, що висмоктують сік із м’яких частин рослини, найчастіше із молодих відростків та бутонів квітки.
Якщо попелиці (тлі) дуже багато, вона може значно ослабити рослину, що призведе до її загибелі. Попелицю (тлю) на рослинах виявити неважко.

Розмноження попелиці (тлі)

Попелиця (тля) дуже швидко розмножується – самка відкладає до 140 личинок. У процесі життєдіяльності попелиця виділяє солодку рідину, яка приваблює мурашок. Але мурахи не поїдають, а навпаки оберігають і переносять личинки на інші кімнатні рослини, дерева чи кущі. Якщо ви побачили на нових, щойно вирослих пагінцях липкі плямки, дуже уважно придивіться до всіх рослин, можливо, вони заражені тлею. Особливу увагу зверніть на бутони і молоді пагони. Якщо ви побачили мурашок – це є першою ознакою появи попелиці.

Ознаки зараження попелицею (тлею):

1. деформація верхніх паростків;

2. скручується листя;

3. цукрова рідина на листках і пагонах;

4. бутони не розкриваються.

Як боротись із попелицею (тлею)

При перших ознаках появи попелиці рослину ізолюють, якщо немає липких цукрових плям, достатньо позбирати всю тлю і провести профілактику. Існують також і народні методи знищення попелиці(тлі). Природнім ворогом попелиці є жук сонечко. Використовують настій цибулі, часнику, листя помідорів, подрібнені цибулини (15 г) або суху луску (6 г). Заливають це все 1 л кип’ятку, настоюють 8 годин, фільтрують і обприскують. Обробку повторюємо 3 рази з інтервалом у 8-10 днів. Можна також поставити біля рослини на 2-3 дні листя тютюну – тля зникне.

Ще один рецепт порадив наш постійний читач: на 5 л води 2 стакани солі і кілька крапель нашатирного спирту. Цією сумішшю обробляємо заражені рослини.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...