«Декларації без спекуляцій»

DSC 2873
Поділитися новиною

DSC 2873Саме таку назву має видання ГО Кременчуцького інформаційно-просвітницького центру «Європейський клуб», яке було презентоване 2 червня у БДЮТ активістами моніторингової групи «ТОП декларацій Полтавщини». На семінарі були присутні представники ГО «Гадяцька народна рада», депутати міської ради. Представників від громадськості не було, так як оповіщення про захід було недостатнім.

ЗЛІПИТИ ДВІЗавданням команди був не тільки моніторинг декларацій і стилю життя посадовців, а й спроба побудувати із владою діалог на тему декларування та залучити до розмови представників місцевих громад. Свій досвід вони зібрали у презентованій збірці.

На початку проекту учасники моніторингової групи розпочали збір архіву «паперових» декларацій посадовців Полтавщини за минулі роки, біографічні довідки, публікації у ЗМІ, особисті сторінки в соцмережах та порівняли з електронними за цей же період. Випадки, що свідчили про можливу участь чиновників у корупційних схемах, активісти фіксували та передавали журналістам-розслідувачам, аби вони дослідили схеми, які застосовують посадовці. У результаті цього на антикорупційних Інтернет-ресурсах обласного та всеукраїнського рівнів з’явилося ряд публікацій, які мають привернути увагу правоохоронних органів щодо притягнення до відповідальності таких чиновників.

Для моніторингу декларацій активісти користувалися відкритими державними реєстрами, якими можуть скористатися бажаючі:  Державний реєстр речових прав на нерухоме майно https://kap.minjust.qov.ua, (приховані будинки чи квартири, що належать чиновникам або їхньому близькому оточенню). Публічна кадастрова карта http://map.land.qov.ua, де можна побачити земельні ділянки, що належать декларанту-посадовцю чи його рідні.

Єдиний державний реєстр МВС про володіння транспортними засобами фізичними та юридичними особами http://iqov.orq.ua допомагає встановити реальних власників автомобілів. Єдиний Державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців https://usr.minjust.qov.ua – безкоштовні запити до цього ресурсу допоможуть виявити фірми, які допомагають робити бізнес, записуючи його на родичів.

Реєстр громадських об’єднань http://rqo.informjust.ua/ допомагає виявити зв’язок чиновника із неприбутковою організацією, якщо декларант «забув» включити її до декларації.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...