“Ода Полтавщині!”

DSC 1894 копия
Поділитися новиною

DSC 1894 копияКожного року визначною подією в житті нашого рідного міста стає звітний концерт творчих колективів та виконавців Гадяцького коледжу культури і мистецтв імені І.П.Котляревського. Це мистецький навчальний заклад, який поєднує у собі різні напрямки творчості, і наче символізує могутнє квітуче дерево, де квіти і плоди різні, а корінь – спільний.

DSC 1793Одну гілку цього напрочуд дивовижного дерева представляє спеціальність «Хореографія»,  другу – «Народна художня творчість», а третю – «Декоративно – прикладне мистецтво».

Погожий вечір 26 травня зібрав у кіноконцертному залі «Дружба», що й вільного місця не було,  пошановувачів краси, молодості, натхнення, творчості, мистецтва. Тут на суд громадськості представили свій творчий доробок «Ода Полтавщині!» студенти та викладачі навчального закладу. Усі роботи захоплювали  та вражали.

Багатогранна і різнопланова концертна програма вже з перших акордів вразила глядачів – серед них були керівники міста, рідні, знайомі винуватців свята, випускники коледжу минулих років, студенти заочної та денної форм навчання, слухачі відділення  підвищення кваліфікації працівників культури області, а також просто гадячани, які поціновують прекрасне. Свій дарунок гостям свята з любов̕ ю DSC 1806піднесли колективи і солісти коледжу з посвятою 80-річчю утворення Полтавської області.

До початку концерту гості мали змогу оглянути у фойє кіноконцертного залу прекрасні рукотворні роботи студентів та викладачів спеціальності «Декоративно-прикладне мистецтво». Поклик творчості – сприймати душею  і відтворювати в земних реаліях істинне і прекрасне, доносити його як спадок в людські серця і душі – така мета викладачів спеціалізації на чолі з головою комісії Середою І.Г.

DSC 1791Розпочалося свято театралізованою картинкою «Свято Трійці шле благословення» (вірші Валентини Онопрієнко, режисер – Любов Руда, хореографія – Михайла Гузія, Григорія Островного та Євгена Ляшенка). Саме напередодні великого свята Трійці глядачі змогли відчути силу і велич українського фольклору, який запам’ ятався молодечою енергетикою, свіжістю голосів, майстерною грою, танцювальними рухами та проникливістю виконання.

Вишукано, по-весняному тепло і феєрично прозвучав народний хор коледжу під керівництвом Олексія Свирида. Студенти виконували твори легко, артистично та дивовижно. Завдяки несамовитій відданості улюбленій справі керівника, цей колектив в кожному своєму виступі показує високу виконавську культуру.

DSC 1803На любителів фортепіанного мистецтва велике враження справив виступ викладача коледжу Наталії Насменчук. У її виконанні велично і яскраво прозвучав твір Миколи Лисенка «Елегія». Витончений художній смак і технічна майстерність заполонила  душі глядачів. Безперечно, ця музика не могла не сподобатися.

Викладачі та студенти спеціалізації «Народне інструментальне мистецтво» показали високу майстерність  в сольних та ансамблевих виступах. Якщо музикант гратиме без душі, то вийде біготня пальцями, що мало зацікавлює сьогодні. Студенти Олександр Фесенко (керівник – Олександр Близнюк) та Тарас Підберезький (керівник – Інна Мороз) показали своє володіння диханням, відчуттям фрази, та глибиною звуку.

Теплими оплесками був сприйнятий виступ  естрадного ансамблю студентів І –ІУ курсів спеціалізації «Народне інструментальне мистецтво» (керівник – Олександр Близнюк).

Святковості концертному дійству додав і запальний виступ  прекрасної виконавиці, викладача коледжу Інни Мороз. Вона чарувала слухачів звуками «цариці інструментів» скрипки. Публіка гаряче вітала її.

А виступ народного ансамблю народного танцю «Джерело» з танцями «Поліська полька», «Гопак» завдяки таланту, вимогливості та наполегливості заслуженого працівника культури, керівника Григорія Островного залишили незабутнє враження від мистецтва танцю і підтримувались тривалими оплесками.

Не менш на похвалу заслуговують і виступи чоловічої групи народного ансамблю народного танцю «Джерело»(постановник – Євген Ляшенко)  та ансамблю сучасного танцю «Еклейм» (постановник – Олена Островна). У технічному арсеналі цих виконавців немає не те що слабкого місця, а й крихітного слабкого куточка.

Своє захоплення народною піснею передали студентам спеціалізації «Народне пісенне мистецтво» Наталія Горбачик, Григорій Харковина, Ольга Березенко. Під їхнім керівництвом Наталія Карпенко, Ліна Купріна, Андрій Макарець, Сергій Брекало, Анастасія Радченко, Дарина Ярмоленко справили позитивне враження на слухача.

Не можна було слухати без сліз виступ Вікторії Безпалої (клас викладача –  Наталії Горбачик). ЇЇ щирий спів увійшов у кожне серце слухачів і викликав цілий світ почуттів.

Сонячною веселкою осяяв залу виступ вихованців хореографічного відділення дитячої студії естетичного виховання (керівник Наталія Берус). Щемні почуття викликав номер «Лемури». Невимушеність і безпосередність маленьких виконавців викликали теплі посмішки, радісні і щирі почуття глядачів. Діти – це наше майбутнє, а тому сьогодні глядачі побачили виступ зовсім юних артистів, які не дивлячись на свій  вік, мають за своїми плечима  багато визначних перемог.

Звіт удався на славу, шокувавши своєю масовістю, яскравістю костюмів, професіоналізмом, самобутністю виконання, цілим сузір’ям лауреатів різних престижних конкурсів, фестивалів  та олімпіад.

Щедрими оплесками, вигуками «Браво!» нагороджували глядачі кожен виступ не тільки колективів, а й окремих виконавців.

Концертна програма пройшла на єдиному диханні, була насиченою і цікавою, залишила яскраві враження у глядачів.

Всіх присутніх щиро і сердечно привітав директор коледжу, заслужений працівник культури України Анатолій Миколайович Насменчук, подякувавши усім, хто виступав – колегам і студентам, та тим, хто підтримував своїми гарячими серцями і оплесками у залі. До слова, більшість показаних номерів-спеціально підготовлені до звітного концерту. І взагалі,  у коледжі є добра традиція – щороку до подібних заходів готувати нову програму, незважаючи на те, що щороку колектив залишають випускники і приходять на їх зміну інші, але не менш талановиті студенти. Побажав натхнення, наснаги, нових творчих звершень і перемог.

Насичена, різноманітна, різнопланова за змістом і характером творів програма концерту завершилась останнім акордом – вокально-хореографічною картинкою «Україна» – на традиційно належній висоті під теплі і гучні оплески вдячних глядачів.

Режисуру концертної програми здійснювала голова ЦК викладачів режисерських дисциплін Людмила Фастовець,  помічник режисера – Олександр Перебийніс, директор концерту – директор коледжу, заслужений працівник культури України  Анатолій Насменчук, головний адміністратор концерту –  Світлана Боцула. Барвисте плетиво різноманітних пісень, музики, танців, театралізованої картинки  озвучував звукорежисер – Ярослав Насменчук.

Звітний концерт – це завжди визначна подія у розвитку виконавського мистецтва, могутній стимул для молоді – значний крок в оцінці власних можливостей.

Оксана Базавлук, викладач коледжу

LIVE OFFLINE
track image
Loading...