Упійману на хабарі чиновницю посадили на 5 років

на хабарі
Поділитися новиною

на хабаріКиївський райсуд Полтави виніс вирок уже колишній чиновниці Держекоінспекції Валентині Лісовській, яка разом із колегою Дмитром Шапраном вимагала та отримала хабар від лісника у 2015 році. 4 травня цього року жінці присудили 5 років ув’язнення, а чоловік не дожив до винесення вироку. Про це «Полтавщині» стало відомо із реєстру судових справ та офіційного сайту суду.

Згідно з матеріалами справи, із 11 по 25 березня 2015 року громадський інспектор із охорони довкілля Полтавської області Дмитро Шапран та заступник начальника відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду, рослинного і тваринного світу – старший державний інспектор із охорони навколишнього природного середовища Полтавської області Валентина Лісовська проводили позапланову перевірку Гадяцького агролісництва ДП ПДЛП «Полтаваоблагроліс».

Інспектори з’ясували, що ландшафтний парк «Гадяцький» у межах Краснолуцької сільради засмічений пляшками та іншими відходами, у ньому знятий родючий шар ґрунту та спиляні 27 дерев, з яких 15 – сухостійні. Вони склали 4 протоколи про адмінпорушення, за якими мав відповідати лісник агролісництва.

Дмитро Шапран та Валентина Лісовська запропонували ліснику вихід із ситуації. Той мав заплатити 20 тис. грн, а інспектори погоджувалися не писати в акті перевірки про знайдені порушення. За п’ять днів вони погодилися зменшити розмір хабара на 5 тис. грн.

Лісник звернувся до поліції. Йому видали мічені купюри, які той 25 березня у Полтаві передав Дмитру Шапрану, тобто поклав гроші у його ВАЗ-11183-110-20. Після цього автомобіль обшукали і знайшли там мічені 15 тис. грн.

Під час розслідування справи Дмитра Шапрана взяли під домашній арешт, а Валентину Лісовську відсторонили від посади. Рівно за рік після затримання, 24 березня 2016 року, Дмитро Шапран помер у Кобеляцькому районі. Тому ще за рік кримінальне провадження у частині його обвинувачення закрили.

На судовому засіданні Валентина Лісовська не визнала провину. Вона заявила, що обвинувачення надумане та безпідставне, а усі докази недопустимі. За її словами, гроші з лісника вона не вимагала, не отримувала їх і не вела з ним розмов.

Заслухавши усі покази свідків та ознайомившись із письмовими доказами, головуючий суддя Ольга Логвінова прийняла наступне рішення. Вона визнала екс-чиновницю винною в отримані хабара і призначила їй 5 років ув’язнення з конфіскацією майна, окрім квартири. Крім того, позбавила її права обіймати посади, пов’язані зі здійсненням адміністративно-господарських обов’язків та функцій представника влади, строком на 1 (один) рік.

Нагадаємо, у лютому у Полтаві СБУ затримала інспектора з посвідченням від управління Держекоінспекції у Полтавській області, який сам ініціював «позапланову перевірку», знайшов порушення та вимагав 12 тис. грн хабара.

 «Полтавщина»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...