Актуально для платників ПДВ: подача податкової звітності з податку на додану вартість

photo
Поділитися новиною

photoГадяцька ОДПІ інформує щодо звітного періоду, за який платниками ПДВ вперше подається податкова звітність з ПДВ, із урахуванням змін, внесених наказом Міністерства фінансів України від 23.02.2017 № 276 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – Наказ №276). Відповідно до пункту 46.6 статті 46 Податкового кодексу України, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності. До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Наказом №276 внесено зміни до форми податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (далі – Наказ №21). Наказ №276 було опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» 28.02.2017 №39. Таким чином, подання податкової звітності за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом №276, уперше здійснюється за звітний період березень 2017 року (граничний термін подання 20.04.2017), І квартал 2017 року (граничний термін подання 10.05.2017 – у травні 2017 року). Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом №276, подається починаючи з 1 квітня 2017 року.

Відсутня книга обліку доходів і витрат – заплатіть штраф

Гадяцька ОДПІ нагадує, що фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Форма Книги, яку ведуть ФОП (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) та Порядок її ведення затверджені наказом Міндоходів України від 16.09.2013 №481.

Ненадання платником податків фіскальним органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень. Крім того, ст.164 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що не ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ці дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зазначена норма визначена ст.121 та п.177.10 ст.177 Податкового кодексу України. Також наголошуємо на дотриманні законодавства про працю, легалізації робочих місць, недопущення виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством рівень, який з 1 січня 2017 року становить 3200 гривень, про зміни в законодавстві про працю, а також про посилення відповідальності за порушення у сфері праці.

Реєстрація новостворених неприбуткових організацій та установ фіскальними органами

Новостворені неприбуткові організації мають можливість отримати статус неприбуткових організацій для цілей оподаткування з дня їх державної реєстрації – у разі подання в установленому порядку документів для внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій під час або протягом 10 днів із дня державної реєстрації.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440. Для включення до Реєстру неприбуткова організація повинна подати до фіскального органу:

– реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до зазначеного Порядку;

– засвідчені підписом керівника та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів);

– а житлово-будівельні кооперативи повинні подати також засвідчені підписом керівника та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.

За результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, протягом 14 календарних днів із дня їх отримання фіскальним органом приймається рішення про включення/відмову у включенні неприбуткової організації до Реєстру.

Відповідне рішення за формою згідно з додатком 2 до Порядку готується у двох примірниках, один з яких надається неприбутковій організації, а другий залишається у фіскальному органі. Для діючих неприбуткових організацій, які не включені до нового Реєстру неприбуткових організацій №440, до 1 липня 2017 року подовжено строк приведення установчих документів до вимог Податкового кодексу і подання їх копій до фіскального органу з метою включення до нового Реєстру. Релігійним неприбутковим організаціям цей термін продовжено до 1 січня 2018 року.

Новації для платників податків

Міністерство фінансів України наказом від 21.12.2016 №1125 (далі – Наказ) затвердило зміни до Порядку обліку платників податків і зборів та до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Наказ набрав чинності 20.03.2017 року.

Зокрема, Наказом передбачено скасування довідки про взяття на облік платника податків (ф. №4-ОПП), що видавалась контролюючим органом. Для платників податків, яким законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, запроваджується нова довідка про взяття на облік – форма №34-ОПП.

Гадяцька ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області

LIVE OFFLINE
track image
Loading...