Закордонний паспорт видають у Гадячі

паспорти
Поділитися новиною

паспортиВід 1 квітня вам більше не потрібно їхати у Миргород, Лохвицю чи Полтаву. Тепер таку послугу надають у Гадяцькому районному секторі Управління Державної міграційної служби України у Полтавській області. Ми вирішили дізнатись, як довго займає оформлення і скільки коштує закордонний паспорт?

Надія Кириченко (завідувач Гадяцького районного сектору УДМС) поділилась із нами покроковою інструкцією. Виявляється, сьогодні усі закордонні паспорти, які видають в Україні, – біометричні (містять оцифровані відбитки  пальців).

Щоб отримати такий, потрібно: написати заяву, принести паспорт громадянина України та ідентифікаційний код в оригіналі. У приміщенні місцевої міграційної служби спеціальним пристроєм у вас зчитають відбитки пальців, сфотографують і візьмуть електронний підпис.  Коштує це  557,32 грн. Виготовлятимуть паспорт 20 робочих днів. Проте, якщо вам потрібно пришвидшити процес, то можуть зробити за 10 днів – вартість становитиме 820,32 грн.

Біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон діятиме протягом 10 років, дитячий же потрібно буде змінювати кожні 4 роки. Але й коштує останній значно дешевше.

Розміщений районний сектор УДМС там, де раніше був усім відомий паспортний стіл. Усередині свіженький косметичний ремонт, установлені лавки для очікування, на стінах – інформаційні технологічні картки. У кабінеті, де безпосередньо приймають заяви на виготовлення закордонного паспорту, обстановка схожа на фотоательє: установлені спеціальні світловідбивні парасольки, два фотоапарати, пристрої для зчитування відбитків і для електронного підпису. Тут працюють два спеціалісти: перший – на видачу паспортів, другий – на прийом. На сусідньому столі стоїть коробка із вже зробленими новенькими закордонними паспортами, які виготовляють у Києві.

Минув місяць, як у Гадячі ввели послугу по видачі закордонних паспортів. Але, зі слів Надії Кириченко, протягом цього періоду люди були активними. Усього 125 заяв на виготовлення закордонного паспорта прийняли у квітні 2017 року. Тому перші закордонні паспорти, замовлені тут, отримають уже на початку травня.

P.S. Готуючи матеріал до друку, у мережі Інтернет ми натрапили на сайт із шаленими розцінками на виготовлення закордонних паспортів. Тут вартість становить від 5838 до 13024 грн. Ймовірно, це шахрайський сайт, адже, як стверджувала завідувач сектору УДМС, вартість послуг по виготовленню закордонного паспорта у всіх відділеннях однакова. Тому будьте уважними і не втрапте на черговий гачок аферистів. 

До речі, віднедавна підліткам замість паперового паспорта громадянина України видають біометричний паспорт у вигляді ID-картки. Протягом квітня таких видали 62 особам. ID-картка безкоштовна, якщо видається дітям 14 чи 16 років. Платною ця послуга буде лише випадку зміни прізвища чи втрати паспорта.   

Оксана Кириченко

На фото Надія Кириченко тримає в руках новий біометричний закордонний паспорт. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...