Каліфорнійська щитівка – небезпечний карантинний шкідник

1453
Поділитися новиною

1453Пошкоджувані культури: широкий поліфаг – пошкоджує до 200 порід плодових, ягідних, декоративних, лісових культур – близько 85 ботанічних родин.

Поширення: Україна – Вінницька, Донецька, Дніпропетровська, Закарпатська, Одеська, Миколаївська, Полтавська, Харківська, Херсонська, Київська області.

Біологія: зимує личинка першого віку під чорним щитком, поколінь 1-4, плодючість до 50-400 личинок. Самці вилітають у першій декаді травня. Відродження личинок починається навесні із початком сокоруху в яблуні. Самка живородна. Відродження личинок починається через 30-40 днів після копуляції – із кінця травня до початку червня.

«Мандрівниця» пересувається по всій рослині кілька годин. Потім хоботком прикріплюється до субстрату та виділяє стійку сокоподібну рідину, утворюючи щиток. Каліфорнійська щитівка за короткий час швидко розмножується, утворюючи щільні колонії. Висаджування уражених саджанців призводить до того, що рослина через 2-3 роки повністю всихає.

Шляхи розповсюдження: із садивним матеріалом (саджанці, прищепи), частково повітряними потоками, частково перевезенням.

Карантинні заходи: карантинний огляд і експертиза підкарантинних матеріалів; забороняється ввезення зараженого садивного матеріалу в інтродукційно-карантинних розсадниках; у разі виявлення шкідника – знезараження підкарантинної продукції; кожен рік обстеження насаджень за допомогою феромонних пасток (1 пастка на 1 га). Для ліквідації вогнищ  обов’язкові агротехнічні заходи, тобто очищення дерев від відмерлої кори, прорідження крони дерев, видалення сухих гілок, знищення прикореневої і чагарникової порості навколо стовбурів, у міжряддях і на узбіччях доріг, знищення рослинних решток, перше обприскування – до розпускання бруньок, при сильному зараженні – повторне обприскування. Для запобігання ввезення шкідника у вільні зони, а також для локалізації, ліквідації вогнищ каліфорнійської щитівки – комплекс заходів (Інструкція з виявлення, локалізації, ліквідації вогнищ каліфорнійської щитівки).

Г. Красюк, провідний спеціаліст – державний фітосанітарний  інспектор,

Т. Шелист, головний спеціаліст – державний фітосанітарний інспектор,

І. Самойленко, провідний фахівець ДУ «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія» 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...