Де в Україні найдешевші і найдорожчі продукти

продукти
Поділитися новиною

продуктиЗа даними Держстатистики, на початок квітня ціна кошика з топ-10 найнеобхідніших продуктів коливається від 236 до 275 грн.
В Україні продовжують дорожчати продукти. Про це говорять останні дані Держслужби статистики, яка моніторить вартість основних товарів кожні 10 днів. За півроку на 10-20% зросли ціни на молоко, м’ясо, ковбаси. Але є і зниження: незважаючи на близькість свят, на 20% подешевшали яйця, а борщовий набір – на 5%.  Ми підрахували, в яких регіонах тепер дорожче і дешевше накрити стіл, купивши для нього 10 найнеобхідніших продуктів.
ЩО, ДЕ, СКІЛЬКИ КОШТУЄ

 

Ціни по регіонах на багато продуктів відрізняються істотно. Наприклад, найдешевший хліб печуть у Запорізькій області, там він коштує менше 10 грн за буханець, при тому, що зарплати запоріжці отримують не найнижчі (майже 6000 грн на місяць). А ось досить небагата Житомирщина, де середні заробітки не досягають і 5000 грн, лідирує не тільки за цінами на хліб (14,48 грн/буханець), але й на варену ковбасу. Наприклад, вона там дорожча, ніж у Києві (середня зарплата майже 10 тис. грн) – 76 грн/кг проти 71. Найдешевша «варенка» – у Луганській області – 48,57 грн/кг. Також на Луганщині найдешевше молоко – 13,5 грн/л проти 16,4 грн/л у Дніпропетровській області, де воно найдорожче.
На Дніпропетровщині  найдорожче серед регіонів і м’ясо – кілограм свинини там коштує майже 85 грн, не дотягнув всього 60 копійок до столичних цін. Закарпаття відзначилося найдорожчою бакалією – так гречка і цукор там куштують на 2-3 грн/кг більше, ніж в інших регіонах. Нарешті борщовий набір найдешевший на Львівщині, а найдорожчий – у Чернівецькій області. Парадоксальне подешевшання яєць перед Великоднем не торкнулося Донецької області – там десяток коштує 13,27 грн. Це на 40% дорожче, ніж в тій же Чернівецькій області, де ціни найнижчі 9,57 грн/дес.
За словами експерта з торгівлі Володимира Молчанова, низька вартість на продукти викликана невисокою їх якістю: «Не може їстівна варена ковбаса коштувати 48 грн/кг, а молоко – 13 грн/л». Обвал цін на яйця директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко пояснює затоварюванням ринку: «Виробники наростили виробництво яєць в розрахунку на збільшення експорту, але прорахувалися. Ціни можуть впасти ще на гривню за десяток». Також Дорошенко обіцяє стабільні ціни на м’ясо, мовляв, межа поки досягнута. А молочка повинна навіть подешевшати через зниження закупівельних цін на молоко.

«Сегодня»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...