Привіт, Гадяч: чим гостей зустрічає місто

IMG 20170331 111551
Поділитися новиною

IMG 20170331 111551Звісно, сьогодні Гадяч ще не входить у топ туристичних міст України, проте неабияк до цього прагне. У місті розробляються туристичні маршрути, активно наводять лад, ремонтують дороги, осучаснюють ландшафти. А ще зовсім недавно наше місто стало учасником туристичного проекту «Мандруємо Полтавщиною»…

Але чи достатньо ми робимо, щоб бути містом, у яке хочеться поїхати туристу? Ми вирішили  проїхатись і роздивитись, чи привабливий Гадяч після зими? Наперед зазначимо, що це не докір чи критика. І можливо, саме після нашої публікації посадовці побачать, що не все так добре, як здається на перший погляд.

IMG 20170331 095848«Гадяч – АД?»   

Останнє червоними літерами хтось написав на знаках, що на в’їзді із Зінькова та Лохвиці. Щоправда, від Зінькова напис замалювали синьою фарбою, а от другий так і лишився. Мабуть, не помітили. Проте помітять туристи, які їхатимуть до нас із Києва. І сумніваємось, що прогулюватись містом із таким красномовним порівнянням, їм буде приємно…

Та й стан самих знаків залишає бажати кращого – обшарпані, із потрісканою фарбою, яку, до речі, наносили активісти ще у 2014, коли був популярним «синьо-жовтий» флешмоб. Відтоді, здається, ніхто їх не чіпав. А вже б і час, бо це перше, що бачать наші гості. 

Смітникам – бій!

IMG 20170331 100125Щоб помітити наступну проблему, далеко їхати не довелось. Неподалік від в’їзду у місто з боку Лохвиці здалеку у лісосмузі видніється величезна купа сміттєвих мішків. Звертаємо ближче. Видно, що хтось ну дуже «хазяйновитий» склав своє добро у мішки і вивіз подалі. Купа досить помітна, тому робимо висновок, що її  вперто ігнорують.

До речі, це не єдиний смітник, помітний у Гадячі. Таких вдосталь. На кожному куточку можна знайти залежану купу непотребу чи гілляч. На це потрібно звернути найбільшу увагу. 

 

Автостанції

0 5a8e2 2ca6d50 origНашим до ідеального стану ще далеко. І хоч не все так погано, працювати є над чим. Усередині який-не-який ремонт, прибрано, а от вуличні лавки для очікування можна б і замінити.

Один із постійних читачів нашого тижневика розповідав, що колись бачив, як туристичний автобус проїхав містом, навіть не зупинившись.  І не дивно. Кому захочеться зупинятись, коли у нас і умов для цього немає?

 

Леся була б не рада…

IMG 20170331 104147Ну і як же без Лесиного гаю? Звісно, приїхавши у Гадяч, екскурсоводи не оминуть цього мальовничого куточка. І що ж вони побачать? А побачать, як розсипається плитка на сходах, розкидане сміття і «пахне» вода із криниці. А ще гадячани взяли моду кататись машинами не дорогою, а по зелененькій травичці. Звісно ж, від цього залишаються не менш мальовничі канави, які не радують око туриста.

Загалом – непорядок! Де-де, а саме тут потрібно було б причепурити!

Співатимуть у чистоті!

IMG 20170331 110332 На місці анонсованого «Співочого поля» кипить робота – хлопці працюють над прибиранням чагарників і смітників. Хоча вже давно цим мала б зайнятись відповідальна за цю ділянку особа. Насправді цей несанкціонований смітник – це територія РЛП «Гадяцький». Сьогодні місцину не впізнати – члени ГО «Наша толока», про яку ми неодноразово розповідали на сторінках нашого тижневика, оформили лісорубний квиток і тепер розчищають територію:

«Будемо створювати ажіотаж навколо нашого міста.  Приваблюватимемо туристів у Гадяч. А то слів багато (і «гетьманська столиця», і «місто обласного підпорядкування»), а насправді діла мало! Одні лише смітники, а глянути нема на що!» – кажуть активісти, яких ми застали за роботою.

Тут буде розміщена славнозвісна Торяникова булава (до речі, уже замовлена, і буде йти на рекорд як найбільша в Україні), і купа альтанок, і місце для стоянки, і пішохідна зона, і місця для виставки народних майстрів, і кілька сцен. До речі, активісти зараз у пошуках майстрів, які малюють по дереву, для створення казкової галявини. Загалом, хлопці запланували грандіозну роботу і впевнені, що такий проект приверне увагу туристів не лише із сусідніх районів, а й з усієї України.

Підсумуємо: щоб стати туристичною столицею району, потрібно докласти чимало зусиль.  І, на жаль, сьогодні тільки активісти є тією дієвою силою, яка рухається у правильному напрямку. То можливо, для початку варто приєднатись до них? Щоб далі вже спільними зусиллями підняти наше місто на певний рівень, як кажуть, щоб було не соромно.

Оксана Кириченко  

LIVE OFFLINE
track image
Loading...