БАЖАЮ, ЩОБ ДЕПРЕСІЯ НІКОГО НЕ ВІДВІДУВАЛА

Дурдикулиєва Н
Поділитися новиною

Дурдикулиєва Н7 квітня – Всесвітній день здоров’я

Про акценти Всесвітнього дня здоров’я у 2017 році розповідає в. о. головного лікаря Полтавського обласного Центру здоров’я Ніна Дурдикулиєва

– Ніно Іванівно, щороку 7 квітня населення планети відзначає Всесвітній день здоров’я. У чому полягає його основна суть?

– Не буду оригінальною, але хочу нагадати, що здоров’я є найбільшою цінністю нашого життя. Однак, саме до нього ми часто ставимося найбільш легковажно. Стреси, шкідливі звички, малорухливий спосіб життя – ось далеко не весь перелік того, чим людина його губить. Здоров’я може мати дуже дорогу ціну. І в основному це стосується спроб його повернення. А Всесвітній день здоров’я нагадує всім нам про важливість його збереження. Тут провідну роль відіграє психічне здоров’я – один з основних компонентів нормальної життєдіяльності та стійкості до потрясінь. Ось чому у 2017 році, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, цей день присвячений такій актуальній темі, як депресія.  

– Чому, на Вашу думку, саме ця тема підкреслюється?

«Депресія: давай поговоримо» – закликає гасло ВООЗ тому, що депресія очолює список причин незадовільного стану здоров’я та інвалідності громадян усього світу. Звісно, наша країна не є винятком. Цьому безліч причин. Не буду зараз їх озвучувати, вони всім відомі. Проте, негативні стереотипи, пов’язані з психічними розладами як і раніше, заважають людям своєчасно звертатись за допомогою.

 Мета цьогорічної кампанії полягає у тому, щоб якнайбільше людей знали про цю проблему, зверталися за допомогою до фахівців та й власними зусиллями намагалися дбати про своє психічне здоров’я, уникати стресових ситуацій, контролювати емоції.  

–     А як навчитися контролювати свої емоції?

– Для того щоб навчитися володіти собою, необхідно, в першу чергу, усвідомити, що  можна втратити, якщо не  направити свою енергію і почуття в потрібне русло. Адже, людина, яка не вміє вчасно «взяти себе в руки» у складній життєвій ситуації ризикує втратити хороші відносини зі своїми близькими, які звичайно ж, дуже скоро Вас пробачать, але неприємний осад і засмучення все ж залишаться. Через негативні емоції можна втратити повагу колег і керівництва, душевну гармонію, радість та позитивний настрій, а також і контроль над своїм життям.

Тому наша психіка, так само, як і тіло, вимагає постійної гігієни – психоемоційної, завдяки якій ми можемо впливати і адекватно реагувати на процеси, що відбуваються.

–                        Що найкраще допоможе людині зберегти психічне здоров’я?  

–                        Не дарма кажуть: «У здоровому тілі – здоровий дух». Тому не слід нехтувати фізичною активністю – добре, по можливості, відвідувати спортзал або басейн, якомога частіше гуляти пішки на свіжому повітрі (у лісі, парку). Це сприяє виробленню ендорфінів – «гормонів радості» і чудово нейтралізує стрес. Важливо висипатися, загартовувати організм, дотримуватися правил здорового харчування, насиченого вітамінами і мікроелементами, які підтримують нормальне функціонування нервової системи. Важливо також позбавитися від шкідливих звичок.

Бажано намагатися уникати ситуацій, у яких людина піддається сильним хвилюванням. Варто звести до мінімуму перебування у негативному середовищі, спілкування зі скигліями, плаксами, «бідосями», песимістами, енергетичними вампірами. Краще оточити себе позитивними емоціями – відвідувати театри, слухати класичну музику, читати улюблені книги.

Добре практикувати аналіз власного життя, акцентуючи увагу на позитивних моментах – це є потужним стимулом для досягнення внутрішньої гармонії.

–                        А якщо ж все-таки потрапив у складну ситуацію, яка викликала сплеск негативних почуттів?

–                        Контролювати свій гнів у складних ситуаціях допоможе глибоке спокійне дихання. Від стресу рекомендується дихати так: на рахунок раз-два – глибокий вдих, три-чотири – спокійний видих, п’ять-шість – пауза (повторювати 6-8 разів). Повільно (про себе) порахуйте до десяти. За цей час емоції стихнуть і Ви зможете поглянути на ситуацію більш тверезим поглядом.

Захистіться від конфліктного співбесідника, опонента уявною невидимою, але міцною стіною, що захищає Вас від «нападів» і негативної енергії.

Прийоми аутотренінгу допоможуть зняти такі прояви стресу, як головні болі, неприємні відчуття з боку внутрішніх органів.

Один із кращих та доступних способів заспокоєння – це спілкування з близькою людиною, коли можна «вилити душу» і «поплакатися в жилетку», тобто зняти напругу, переключитися на іншу цікаву тему, спільно відшукати шлях усунення подразника або хоча б зниження його значимості.

Важливий спосіб зняття психічної напруги – це активізація почуття гумору. Сміх у складній ситуації знімає напруженість та тривожність. Після сміху у людини м’язи розслабляються, серцебиття нормалізується.

Відомий факт, що контролювати енергію допомагає молитва (якщо Ви віруюча людина), бо віра – це потужний інструмент досягнення душевної гармонії та управління власним психологічним станом.

Загалом, варто бути в житті філософом та дивитись на все зі сторони – так легше тримати себе в руках. Не слід марнувати дарма часу на тривоги та побоювання, краще шукати позитивні сторони подій.

І наостанок, хочу побажати, щоб депресія ніколи нас не відвідувала! Будьте здорові! Ведіть гармонійне життя!

Інтерв’ю взяла Марина Дзюба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...