Контролюй калорії. Щоправда, газові!

калорії
Поділитися новиною

калоріїТакий заклик нещодавно розмістила прес-служба ПАТ «Гадячгаз» у соцмережах. Суть повідомлення наступна: відтепер у платіжках споживачів за газ, крім обсягів, будуть вказувати ще й кількість спожитої енергії у трьох одиницях виміру – кіловат-годинах (кВт*год.), гігакалоріях (Гкал) і мегаДжоулях (МДж). Кілька одиниць виміру додадуть, так би мовити, для цікавих, щоб ознайомити.

Така інформація не надто порадувала гадячан. Користувачі соцмереж у коментарях зазначали, що для дідусів і бабусь така інформація лише додасть плутанини. Люди вважають, що таке нововведення  впровадили для того, щоб (далі дослівно) «ніхто не зрозумів, за що із них здирають гроші».

Варто зазначити, що реакція прес-служби на обговорення у соцмережах миттєва.

Щойно вони побачили критику у бік останнього повідомлення про контроль калорій, відразу відповіли.

Зі слів прес-служби ПАТ «Гадячгаз», наприкінці січня 2017 року Нацрегулятор оприлюднив Постанову №84, якою ініціював введення вимірів природного газу в енергетичних одиницях. За новими правилами, оператор газорозподільних мереж зобов’язаний, окрім обсягу газу в куб. м, зазначати у квитанціях ще й кількість спожитої енергії в трьох одиницях виміру: кіловат-годинах (кВт/год.), гігакалоріях (Гкал) і мегаДжоулях (МДж). Для цього будуть наведені розміри перевідного коефіцієнту та середньозваженої теплоти згорання за розрахунковий період. На думку держрегулятора, такий обрахунок дасть можливість споживачам враховувати енергетичну цінність спожитого палива та оцінити використання альтернативних джерел тепла – електроенергії, твердого палива тощо.

Розрахунок енергії буде вестися за простою формулою. Спочатку об’єм газу, зафіксований лічильником, зводиться до стандартних умов шляхом множення на відповідний коефіцієнт. А застосування середнього показника вищої теплоти згорання, який вимірюється в лабораторних умовах, дозволить вирахувати обсяг енергії, спожитої тим чи іншим домогосподарством. Для цього непотрібно якихось додаткових переобладнань газової системи або спеціальних лічильників. Оплачувати послугу з газопостачання споживачі будуть, як і раніше, за кубометри, а в разі відсутності лічильника – за нормами споживання.

Справа в тому, що Україна закуповує газ у Європі. Там уже давно його обліковують в енергетичних одиницях. Імпортований газ має постійний склад, але у процесі доставки нашим жителям він змішується з газом власного видобутку, параметри якого відрізняються в залежності від родовища. Саме через це головний показник якості газу – теплота згорання – різниться залежно від регіону. Передбачається, що в майбутньому розмір плати буде залежати якраз від якості енергоресурсу. Наприклад, у споживачів, які використовують газ нижчої калорійності, відповідно, оплата буде нижчою, ніж у тих, хто споживає газ вищої якості.

«БМ» 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...