«Обережно!!! Шахраї !!!»

shahrayi 620x330 147670670194
Поділитися новиною

shahrayi 620x330 147670670194Останнім часом в Україні шахрайство набуло значного поширення і характеризується різноманітністю форм, видів та способів. Не є виключенням  і Гадяцький район, на території якого вчинення злочинів шахрайським шляхом відбувається все частіше. Шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману або зловживання довірою.

Значного розповсюдження набуло шахрайство в мережі «Інтернет» або при операціях з банківськими картками. Переважними причинами можливості вчинення вказаних злочинів є нічим не обумовлена довіра до шахраїв.

На даний час спостерігається збільшення кількості звернень осіб, зокрема і мешканців Гадяцького району з заявами про вчинення відносно них злочинів шляхом обману, внаслідок яких невідомі особи заволоділи їхніми грошовими коштами.

Так,  протягом січня – березня 2017 року зареєстровано 10 кримінальних проваджень щодо вчинення шахрайських дій.

В ході досудового розслідування таких злочинів виникає можливість проаналізувати та виокремити найбільш розповсюджені способи вчинення вказаних дій.

Головною умовою для обману особи шахраєм є перш за все необхідність викликати до себе довіру. Для цього можуть застосовуватися певні психологічні прийоми, такі як: спілкування в дружній формі, висловлювання розуміння до проблем особи, умовляння або використання емоційного стану потерпілого, повідомлення неправдивих відомостей про членів його сім’ї, близьких осіб. Також розповсюдженим способом вчинення злочину шляхом обману є пропонування особі вчинити певні дії, за рахунок яких вона стовідсотково отримає вигоду. Як правило, такі дії передбачають перерахування незначної суми грошових коштів, для отримання якого-небудь подарунку, внесення передоплати за товар, який продається за суму, яка значно менша за ринкову.

Типовими ситуаціями шахрайства є:

–         дзвінок нібито співробітника банку, який з будь-якою метою просить повідомити номер та пін-код банківської картки. Отримання таких даних дає можливість зловмисникам використати їх для зняття грошових коштів з банкоматів навіть без самої картки;

–         пропозиція внести передоплату за товар, який розміщений в             Інтернет- магазинах або на сайтах, де розміщені повідомлення фізичних осіб (OLX та подібні);

–         обман людей, які шукають роботу (зокрема, віддалену) через відповідні сайти. Після дзвінка «менеджера», з потенційною жертвою зв’язується «бухгалтер», який випитує дані карти нібито для зарахування зарплати, оформлення зарплатної картки тощо;

–         дзвінок нібито працівника правоохоронного органу, який повідомляє, що член Вашої сім’ї затриманий за вчинення злочину та Вам терміново необхідно перерахувати гроші для непритягнення його до кримінальної відповідальності. Шахраї, як правило, користуються емоційним станом жертви, а також вірогідністю, що вони вгадають, що в особи насправді є брат, сестра, син чи дочка та безліч інших прикладів.

Відповідальність за заволодіння чужим майном шляхом обману передбачена ст. 190 Кримінального кодексу України.

У зв’язку з викладеним, наголошую про необхідність бути обачними та не довіряти стороннім особам, адже на даний час існує велика кількість охочих використати Вашу довіру та необізнаність в банківських послугах та операціях для отримання коштів незаконним шляхом.

Прокурор Гадяцького відділу

Миргородської місцевої прокуратури

юрист 2 класу                                                                               І.В. Шкурупій

LIVE OFFLINE
track image
Loading...