«Чим ми гірші за інших, або як «Гадячгаз» розводить людей на гроші!»

газовики
Поділитися новиною

газовикиТак назвала свій пост у соцмережі гадячанка Наталія Кожушко.

Що саме її обурило і підштовхнуло до оприлюднення думок, читайте далі:  

 

«За обслуговування газорозподільних пристроїв доведеться платити (раніше було безкоштовно), сума змінюється в залежності від їх кількості, у середньому близько 200 грн! Договір я підписала, а вже потім із цікавості звернулась до Інтернету і була прикро здивована. Чи знаєте Ви, що подібні договори складають лише в двох районах України – Гадяцькому та Кременчуцькому? Тож постає питання: чим ми гірші за інших? Чому повинні платити за те, що другі райони отримують безкоштовно? Велике прохання до керівників району звернути увагу на дану махінацію та вжити заходи».

Під її публікацією відразу з’явився коментар прес-служби ПАТ «Гадячгаз» такого змісту:

«Раніше ці роботи справді виконувалися безкоштовно, але влітку минулого року згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 року №442 нормативні документи на проведення безоплатного ТО втратили чинність. У соцмережах та ЗМІ неодноразово повідомлялося, що у зв’язку з цим технічне обслуговування нині здійснюється на договірних умовах. Це передбачено Кодексом газорозподільних систем і Правилами безпеки систем газопостачання.

Керуючись Законом України «Про ринок природного газу», Правилами безпеки системи газопостачання та Кодексом газорозподільних мереж, відповідні договори уже укладено в деяких містах: Херсоні, Полтаві, Кременчуцькому, Гадяцькому районах тощо. Із початку цього року проведення технічного обслуговування газових приладів за кошти побутових споживачів проводиться і в Лубенському районі.

До того ж, вартість проведення ТО в нашому районі навіть нижча, ніж в інших. Так, наприклад, ТО газової плити гадячанам обійдеться в 31,50 грн, тоді як, скажімо, жителям Кременчука – 46,02 грн».

Не забарились і офіційні розбірки по даному питанню. Пояснення з цього приводу офіційно надавав начальник ПАТ «Гадячгаз» у приміщенні РДА (щоправда туди чомусь покликали лише обраних журналістів).

Він стверджував, що «нічого «Гадячгаз» не видумує, усе згідно правил». Виявляється, від 15.05.2015 року технічне обслуговування внутрішніх газопроводів та газового обладнання житлових і громадських будівель, комунальних, побутових об’єктів виробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації заходів виробників газового обладнання. Умови для технічного обслуговування забезпечуються саме власником,  балансоутримувачем або орендарем винаймачем, відповідно до вимог чинного законодавства.  Із його слів, у вартість тарифу на газ враховані витрати лише на обслуговування газопроводу і обладнання, що знаходиться на балансі ПАТ «Гадячгаз» (ГРП, ШРП об᾿єкти, вуличні і міжселищні газопроводи). Виконання технічного обслуговування внутрішньо-будинкових систем газопостачання побутових споживачів природного газу  відносяться до додаткових робіт, плата за які установлюється таким чином, щоб забезпечити відшкодування виправданих витрат по їх проведенню. У випадку відсутності договору на ТО ПАТ «Гадячгаз» зобов’язане механічним способом відключити споживача від системи (це просто везіння, що до сьогодні ще нікого не відключили).

P.S. До речі, із початку року вартість горе-ТО стала набагато більшою, ніж у минулому. Відтепер абоненти сплачуватимуть 51 гривню за ТО газової плити (було 31,51 грн), водонагрівача – 78 грн (було 48,04 грн), котла – 128 грн (було 78,79 грн), конвектора – 55 (було 33,86 грн), опалювальної печі – 53 грн (було 33,11грн), а газопроводу  – 72 грн (було 48,28 грн).

LIVE OFFLINE
track image
Loading...