Місцевий фермер – стабільне майбутнє громади

збори у Качаново
Поділитися новиною

збори у Качаново7  лютого у Качановому відбулись збори пайовиків із приводу підвищення відсоткової ставки за оренду земельних ділянок і умов оформлення договорів.

Власники земельних паїв розповідають, що у 2012 році  віддали свою землю у СТОВ «Дружба Нова» і підписали із ними договори на 5% на 10 років. Із роками вартість орендної плати по району збільшувалась, і селяни також забажали підвищення. Але керівництво СТОВ, щоб збільшити відсоток за оренду землі, запропонувало людям підписати додаткові угоди.  Ті, хто згодились і заключили нові угоди, тепер отримують 7%. А ті, хто засумнівався і додаткову угоду не підписав, досі отримують 5%.

Люди впевнені, що їх дурять, і  просять підняти орендну плату за землю згідно середньої оцінки, прийнятої по району, – 8%.

Відповідь пайовикам надав керівник підрозділу соціальної політики СТОВ «Дружба-Нова» Олександр Іскін. Він пояснив присутнім, що у старих договорах підвищення відсотку плати за оренду землі не прописано. Тому, коли по району почали піднімати  плату, товариство вирішило не відставати. Але для того, щоб почати платити людям 8% замість п’яти, потрібно підписати додаткові угоди:

«СТОВ «Дружба Нова» входить до складу компанії «Кернел» (компанія, яка має іноземні інвестиції), то в нас діє чітка система планування на кілька років уперед. На 90% запевняю вас, що на наступний рік заплановане збільшення орендної плати незалежно від того, чи матимемо ми врожай. Це зобов’язання прописане у нових договорах. У старих цього немає.

Уже з березня цього року ми можемо закрити повністю рік і виплатити всю орендну плату по Качановому. Зараз небагато фірм, які в змозі на початку року виплатити все у повному обсязі», – сказав керівник підрозділу.   

Навіть після всіх пояснень люди впевнені, що їх просто дурять. Один із пайовиків прочитав пункт, прописаний у «старому» договорі, який свідчить про автоматичне підвищення ставки, без перезаключення договорів. А ще насторожує їх той факт, що при підписанні нового договору термін оренди продовжується аж до 2032 року.

Сказав своє слово і голова Сергіївської ОТГ Ігор Лідовий. Він порадив організувати спілку власників паїв. Тільки тоді, із його слів, люди зможуть результативно відстоювати свої права: «Як би там не було, але тільки колективно ви – сила. Кожна агрофірма захищає свої інтереси і завжди буде у вигоді. А ви повинні захищати свої.

Також вважаю, що потрібно розвивати власних с/г виробників. Кожен наш фермер – це майбутнє територіальної громади. Закликаю: при виборі того, кому здати паї, звертайте увагу на місцевих фермерів».

Ми слідкуватимемо за подальшим перебігом подій і про це розповімо вам на сторінках тижневика.

Оксана Кириченко

Як повідомив у соцмережі голова РДА, скандал із паями стався і в Малій Побиванці:

«Жителі села, які здали в оренду паї, скаржаться, що керівник підприємства Микола Грицан не вчасно і не в повному обсязі розраховується із людьми. Вони стверджують, що частина договорів була оформлена без відома самих пайовиків, а підписи під документами — фіктивні. Перевіркою цих фактів буде займатися поліція та прокуратура».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...