Операція «Госпітальний округ» продовжується

округ
Поділитися новиною

округКонцепція реформування медичної галузі передбачає створення так званих госпітальних округів. У Полтавській області їх заплановано чотири: у Лубнах, Миргороді, Кременчуці та Полтаві. Передбачалося, що центр Гадяцького округу буде розташований у Миргороді. А отже, нашим людям доведеться долати майже 70 кілометрів для отримання спеціалізованої медичної допомоги. Саме щоб цього не сталося, місцеві чиновники вирішили відстоювати право району на «своє» медичне обслуговування.

Минулого тижня у Гадячі була з робочим візитом спеціальна комісія на чолі із заступником Департаменту охорони здоров’я ОДА. Фахівці із обласного центру вивчали можливості Гадяцької ЦРЛ, передусім матеріально-технічне забезпечення та кадровий потенціал. Відзначили непогані стартові можливості нашого лікувального закладу і, щонайголовніше, розгледіли перспективи і можливості для розвитку.

Насамперед, першими «вступити у бій» доведеться лікарям, адже їм слід значно вдосконалити свою майстерність і навички. Але й місцевим чиновникам робота знайдеться – на їхні плечі ляже доукомплектація закладу інноваційним медичним обладнанням.

Нині міською радою спільно із райрадою та РДА готуються листи до бюджетного комітету ВР України, народних депутатів, профільного міністерства з проханням посприяти у придбанні необхідного обладнання.  У планах встановити додатково апарат комп’ютерної томографії, УЗД-апарат серця та аніограф (апарат для дослідження судин). Це дозволить забезпечити повне діагностування пацієнтів та надавати високоякісну медичну допомогу на базі ЦРЛ.

Обіцяють не забувати також і про утримання та зміцнення кадрового потенціалу лікарні. Зі слів голови РДА, розроблена програма стимулювання працівників, зокрема, щоб утримати висококласних спеціалістів пропонуватимуть їм підвищену зарплатню та надаватимуть житло.

Оксана Кириченко

До слова, населення Полтавської області – 1,429 млн людей. МОЗ планує 4 госпітальних округи. У той час, як у Сумській області на 1,106 млн людей – шість округів, у Чернігівській обл.: 1,036 млн людей – сім округів, Львівська область: 2,535 млн. населення – 10 округів.

Проте директор департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак вважає, що ситуацію із Гадяцькою ЦРЛ надто драматизували. Тому він наполягає на створенні лікарні інтенсивного лікування, яка відповідатиме усім стандартам, матиме професійні кадри. Цілодобово працюватимуть відділення невідкладного стану і сучасної діагностики.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...