Бродячі собаки – вихід є

притулок копия
Поділитися новиною

притулок копия«Це ж собак ловити, а не статті писати!» – так відповів Микола Ємець (начальник МКП «Комунсервіс») на запитання, чи є у штатному розписі підприємства посада «відловлювач тварин». Так, дійсно, така посада введена близько трьох років тому, але працівника не знайшли й досі. А все через те, що за таку неприємну роботу ніхто не хоче братися. Відтак питання вуличних чотирилапих пустили на самоплив.

І справді, займатись регулюванням чисельності тварин у Гадячі – справа невдячна. Це доводять кілька останніх подій, пов’язаних із безпритульними собаками. Відловити тварин у Гадячі і помістити їх у спеціально створений притулок, як це роблять у всіх цивілізованих містах, так ніхто і не спромігся. Натомість чиновники «нагодували» гадячан обіцянкою у недалекому майбутньому створити притулок (щоправда, коли саме – не уточнили). Не хвилює наших чиновників ані збільшення числа вуличних тварин, ані постійні скарги на собачі зграї, яких так боїться дітвора, ані страшна статистика укусів людей бродячими. У результаті, як  і в багатьох випадках, вирішення цієї болючої і досить актуальної проблеми лягло на плечі самих громадян.

 

Анатолій Дементій, кінолог зі стажем, вирішив узятися за вирішення цієї проблеми. До речі, саме він нещодавно створив у Гадячі ГО «Гадяцький клуб собаківництва» (детальніше про це у №4 «БМ»):

«Розумієте, я живу собаками і готовий цю проблему вирішити. І от кілька років поспіль уже «виношую» у собі ідею створення притулку для безпритульних тварин. Хочеться, щоб він був не міського чи районного, а, як мінімум,  обласного масштабу,  бо так буде легше його утримувати. У подальшому є ідея розширити притулок, приймати не тільки собак, а й котів і диких тварин, які за певних причин самостійно не зможуть вижити у природі».

Анатолій разом із родиною мешкає у Вельбівці. Біля себе тримає таких дорогих  його серцю собак – семеро власних і 20 тих, що він прихистив. Тут же облаштував карантинний майданчик для перетримки собак – для кожної тварини створив окремий вольєр. Саме у Вельбівці Анатолій і планує створити притулок:

«Для створення притулку сьогодні підшукується найбільш зручне місце. Для початку це можуть бути будки із цепами для великих собак і вольєри – для менших. Територію, звісно, потрібно обгородити на випадок, якщо тварина втече. На яку чисельність буде розрахований притулок? Думаю, прийматимемо, доки у цьому буде потреба, можемо навіть думати про  розширення.

Паралельно із будівництвом будемо вести роз’яснювальну роботу серед населення. Адже найчастіше саме люди винні у тому, що собака стала безпритульною. Потрібно всім нагадати, що існує відповідальність за жорстоке поводження із тваринами. А ще не завадила б ідентифікація кожної тварини, яка є у місті. Так легше визначити, чи це свійська собака чи ні, потрібно просто глянути на жетон. Принаймні так роблять в усіх прогресивних містах».

Саме під час спалаху АЧС,  коли у  Гадячі гостро постала проблема із бродячими чотирилапими, Анатолій Дементій звернувся до міської влади із чітким планом вирішення питання. Але чиновницька реакція була зовсім незрозумілою.   

«Знаєте, коли у районі оголосили карантин через АЧС, влада вирішила діяти найлегшим для них способом – відстріляти безпритульних тварин. Але це не всім сподобалось. І я вирішив діяти – запропонував міській владі самостійно відловити тварин і помістити їх на власний карантинний майданчик. Їх це нібито зацікавило, але жодної відповіді чи пропозиції від них я не чув. Кажуть, коли складуть договір, тоді й звернуться до мене. Відтоді минув місяць…» 

Після цього Анатолій твердо вирішив: від запропонованої допомоги не відмовлятися, але просити нікого більше не буде. Усі організаційні питання – будівництво притулку, відлов тварин, їхнє харчування – він вирішив узяти на себе.

«Люди скажуть: «Йому, мабуть, нікуди гроші дівать!» Помиляєтесь, у мене є родина, дім потрібно добудувати та й, нікуди правди діти, хотілося б придбати авто.

А я впевнений, що за гроші кожен зможе, а без грошей? А якщо проблема назріла, то треба її якось вирішувати».

Як харчувати собак і де брати продукти, він також уже вирішив. Каже, що  питання кормів – одне із найпростіших.

«Купуватиму зерно чи кукурудзу. Маю власні станки для виробництва кормів і хочу налагодити роботу у цьому напрямку. Частину зароблених грошей буду витрачати для будівництва і розвитку притулку, а решта йтиме на їжу тваринам».

Як би не хотілося Анатолю впоратись із усім самостійно, усе ж без сторонньої допомоги не обійтись. У соцмережах він зайнявся пошуком однодумців-волонтерів. Розмістив пост, у якому розповів про свої задуми, і люди почали телефонувати і пропонувати допомогу.

«Спершу знайшлися помічники для будівництва тренувального майданчика у міському парку. В основному це члени ГО «Врятуйте Наші Душі», ГО «Народна рада», ГО «Єдиний Центр Допомоги Учасникам АТО», РСТК «ТСОУ», ДП «Гадяцький лісгосп» і небайдужі власники собак.

Упевнений, що не менше людей згодяться допомагати наглядати за тваринами у притулку. Уже зголосилось багато молоді. Задумайтесь, хіба у Гадячі не знайдеться 300 людей, щоб один раз у рік наглянути за тваринами, погодувати і прибрати біля них?»

Анатолій вважає, що створення комунального притулку не вирішить проблеми. Він упевнений, що на такі потреби кошти із бюджетів виділятимуть в останню чергу, а левова частка їх піде на оплату праці. Тому, озвучивши свої пропозиції, тепер він починає роботу.

Можливо, і чиновникам уже час приєднатись? Бо якось дивно виходить: і самі нічого не робимо, і допомогти не хочемо…  Та й не скористатись такою можливістю буде просто гріх. Чи, як завжди, чекаємо, поки можна буде прийти вже на все готове? Як би то не було, але продовжувати закривати очі на цю проблему вже не можна. Невже усі забули про історію, яка днями сталася під Києвом і шокувала всю країну, коли домашні собаки загризли чоловіка?  Хто відповість, якщо, не дай Боже, таке станеться з кимось із нас?   

Оксана Кириченко   

P.S. На час виходу тижневика в друк МКП «Комунсервіс» заключило із Анатолієм Дементієм договір на відлов собак по місту.

Якщо ви бажаєте приєднатись до благородної справи – створення притулку – публікуємо контакти Анатолія Дементія:  0953227929 або 0963782489. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...