Цікаві факти про Різдво

21837
Поділитися новиною

21837Ви знаєте, що ялинкові кулі, вінок і вбрана ялинка — насправді символ не Нового року, а Різдва? Новорічні та різдвяні традиції в нашій країні змішалися ще в 30-ті роки минулого століття, коли після десятирічної заборони громадянам дозволили наряджати на Новий рік ялинки.

Святкування Різдва у нас заборонили в 20-х роках. Заодно заборонили і наряджати ялинку — як релігійний символ. Заборону радянська влада зняла тільки в 1935-му: у Кремлі до Нового року організували для дітей нарядили велику ялинку. До того часу завдяки активній атеїстичній пропаганді всі вже забули, що зірка на верхівці новорічного дерева — не просто «для краси». Вона — символ Віфлеємської зірки, яка засяяла в небі Іудеї, коли народився Месія.

Ялинку ще називають «різдвяним деревом». Припускають, що перші різдвяні ялинки з’явилися в Німеччині. Є дві версії, чому саме ялинка стала символом Різдва. По-перше, вона вічнозелена — символізує вічне життя. По-друге, є неправдоподібна, звичайно, але дуже красива легенда про Боніфація. Не того, який з мультика, а ченця. Цей самий Боніфацій жив у середні віки, коли християнство завзято боролося з язичництвом (про методи з нагоди свята промовчимо). Так от, чернець читав проповідь про народження Ісуса, а заодно вирішив довести співгромадянам-ідолопоклонникам, що дуб — зовсім не священне дерево, яким вони його вважають і дуб саморучно зрубав. Дерево, падаючи, повалило інші дерева, не зачепило тільки молоду ялинку. Боніфацій побачив у цьому чудо і сказав: «Так буде це дерево — деревом Христа!».

Потім на Різдво ялинки стали прикрашати. З Німеччини звичай поширився спочатку в скандинавські, а потім у більш південні європейські країни. Так що християни наряджають ялинку зовсім не до Нового року, як люди світські, а напередодні Різдва. Католики — до 25 грудня, православні — до 7 січня.

Ялинкову кульку насправді — стилізоване райське яблуко. Раніше ялинки на Різдво прикрашали цим фруктом — за аналогією з райським деревом. Потім до яблук приєдналися пряники та інші їстівні прикраси. Ялинкові гілки насилу утримували таку тяжкість. І замість яблук придумали порожнисті скляні кулі. Першу ялинкову кульку склодуви видули в Саксонії в XVI столітті. Але промислове виробництво ялинкових іграшок почалося порівняно недавно — в середині XIX століття.

Цікаві факти про РіздвоЗараз різдвяні прикраси — це змішання традицій різних країн. Хто і що придумав першим — вже навряд чи дізнаєшся. Прийнято вважати, що, наприклад, свічку в центрі вінка першими стали запалювати ірландці. Нібито в XIX столітті ірландські іммігранти принесли цей звичай в Америку, і там різдвяні вінки та свічки стали прообразом сучасної святкової ілюмінації.

Слово «Christmas» (Різдво) походить від староанглійського «Mass of Christ» — «меса Христа».

Панчоха, в яку кладуть подарунки, пов’язаний з історією про Святого Миколая (Santa Claus, Микола Чудотворець): через димар він підкинув родині бідняка три мішечки із золотом. Мішечки потрапили в панчохи і черевики, які сушилися біля каміна.

Образ Святого Клауса на Русі злився з образом героя казок Мороза Морозовича (Морозко, Студенець) — і став Дідом Морозом. У слов’янській міфології дід з густою білою бородою не завжди був добрим. Роз’їжджати з мішком іграшок він став, коли стали святкувати Різдво.

Етнологи стверджують, що кожна деталь костюма Діда Мороза що-небудь означає і пов’язана зі слов’янською міфологією. «Правильний» костюм Діда Мороза — червона довга шуба і червона шапочка з білим хутром, білі валянки і білі рукавиці, розшиті сріблом (символ чистоти і святості).

Зараз Різдво — головне свято в Європі (на відміну від українців Новий рік європейці відзначають набагато менш урочисто). У багатьох європейських країнах на час двотижневих різдвяних канікул закриваються всі установи і навіть магазини.

Ми знаємо, що Віфлеємська зірка, за Біблією, привела волхвів до печери, де народився Ісус. Сучасні астрономи не раз намагалися з’ясувати, що насправді могли бачити волхви в іудейському небі 25 грудня (7 січня) першого року. Спалаху найновішої бути не могло — наша галактика занадто стара. Вчені припускали, вважали і перераховували. У результаті — з’явилося кілька гіпотез, що пояснюють біблійне небесне явище.

Цікаві факти про РіздвоЗа однією з них це була комета — інакше як вона могла «йти» по небу і вести за собою волхвів? Інша гіпотеза говорить, що в день народження Христа Меркурій підійшов ближче всього до Землі і відбив від себе світло відразу декількох інших планет, які вишикувалися в небі якось по-особливому (якщо їх з’єднати лініями, вийде два накладених один на одного трикутника — зірка Давида), — і Меркурій «засяяв» яскравіше звичайного.

У 70-х роках британський астроном Девід Хагс докопався в древніх астрологічних записах і Біблії до того, що вирахував, ніби насправді Ісус народився 15 вересня VII століття до власного Різдва. Газети підняли галас, 15 вересня 1993 оголосили Різдвом-2000, так що навіть сам Хагс побоявся кари за богохульство і заявив, що людству не варто робити поспішних висновків, бо суперечки про дату народження Христа будуть завжди.

Є й інші гіпотези і кожна з них по-своєму сумнівна: похибки юліанського і григоріанського календаря, перехід з одного календаря на інший привели до помилок у літочисленні, встановити які вже навряд чи можливо.

Наука досі сперечається про достовірність дати народження Ісуса і про те, скільки насправді зараз років від Різдва Христового. Дослідники розходяться в строках на кілька століть.

І нехай собі розходяться. Богослови не сперечаються, що дата народження Ісуса умовна. Але «обчислення» Віфлеємської зірки їх не хвилює: 7 січня на Землі народився дуже незвичайний хлопець на ім’я Ісус — значить, цілком могло бути незвичайне і незрозуміле небесне явище.

1 коментар до “Цікаві факти про Різдво

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...