Націоналізація чи віджим: що з «ПРИВАТОМ»?

ПРИВАТ
Поділитися новиною

ПРИВАТЯк відомо, увечері 18 грудня Кабмін та Рада безпеки і оборони підтримали націоналізацію «ПриватБанку»

Глава Нацбанку України В. Гонтарєва заявила, що причиною націоналізації стали кризові  явища в економіці країни и не виважена кредитна політика банку.

Більше двох років Нацбанк вів роботи з акціонером у напрямку розробки та виконання плану докапіталізації. Однак плану не було. При цьому Нацбанк установив, що загальна потреба «ПриватБанку» у капіталі становила 148 млрд гривень. Як зазначив міністр фінансів, це рішення дозволить захистити більше 20 млн громадян, які зберігають свої кошти в банку і користуються його сервісами. У першу чергу, мова йде про 3,2 млн пенсіонерів, більше 500 тис. студентів і 1,6 млн інших груп населення, а це чимала частка бюджетників.

У клієнтів «ПриватБанку» не буде проблем із доступом до коштів

Зарплати, пенсії, стипендії, які проходять через цей банк, будуть надходити справно. У цьому запевнили міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Національного банку Валерія Гонтарева на спільній прес-конференції у понеділок зранку.

«Відтепер банк належить державі в особі Міністерства фінансів. Таке рішення було прийнято з огляду на системне значення цього найбільшого в країні банку. Це дозволить стабілізувати банк, зберегти кошти майже 20 (мільйонів – ред.) вкладників «ПриватБанку», а також забезпечити стабільність фінансової системи країни», – заявив Данилюк.

За словами міністра фінансів,  саме завдяки передачі у державну власність банк продовжує працювати. Це дозволяє вкладникам мати безперервний доступ до своїх грошей. Із процедурних причин тимчасово на 1 день призупинили обслуговування клієнтів – юридичних осіб. Інших обмежень для клієнтів зараз не передбачено і не відбувається. Клієнти матимуть вільний доступ до своїх поточних рахунків та депозитів, банкомати та термінали “ПриватБанку”, а також інших банків, продовжують працювати та приймати картки, а розрахунки і надалі проводитимуться. Уряд виділяє гроші в необхідному розмірі, щоб стабілізувати банк, для цього у бюджеті передбачені кошти, і бюджет залишається збалансованим.

Згодом міністр фінансів заявив про намір державної влади продати націоналізований «ПриватБанк».

Після переходу цього банку в державну власність доля державних банків у банківському секторі є досить значною. У планах держави не є бути власником такої великої частки на банківському секторі. Тому після того, як банк стабілізується повністю, почне реалізовувати стратегічний план, держава планує цей банк продати. І це створить нормальні конкурентні умови на ринку.

КоломойськийЩо ж, нас все-таки дотиснули. Це не націоналізація, це класичне рейдерство.

Так пише на своїй сторінці у Фейсбук Ігор Коломойський. «Клиентам просьба не паниковать, с деньгами все будет в порядке. Пострадали только собственники. И инвестиционный климат в стране. Впрочем, его больше нет».

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...