Третина українців вважає ЗМІ найкращим засобом захисту прав людини – опитування

опитування ЗАМАЛЮЙ напис
Поділитися новиною

опитування ЗАМАЛЮЙ напис28% опитаних громадян та жителів України вважають, що у випадку порушення прав потрібно звертатися до ЗМІ. Такі дані представлені у загальнонаціональному дослідженні «Права людини в Україні», проведеного фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та компанією «Юкрейніан соціолоджі сервіс» за підтримки ГО «Центр інформації про права людини» і Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Ще одним із найефективніших засобів захисту власних прав 19% учасників опитування вважають звернення до Європейського суду з прав людини. Трохи менше – 16% респондентів – звертаються за допомогою до родичів та знайомих. І стільки ж опитаних вважають суд найкращим шляхом захисту своїх прав. При цьому близько 19% опитаних вважають, що жодних ефективних засобів захисту прав людини у нас немає, і ще майже 15% не змогли дати відповідь на це запитання. Серед тих, хто успішно захищав свої права, майже кожний п’ятий діяв на власний розсуд, аж до насильницьких (16%) дій, та вирішував питання за допомогою хабара (12%).

Водночас експерти зазначають, що рівень активності громадян, спрямованої на захист своїх прав, є невисоким. Половина респондентів, які зіштовхувалися із ситуаціями порушення своїх прав, сказали, що ніколи і не намагалися захищати свої права (54% опитаних), і лише 46% робили такі спроби. Причому рівень подібної активності мало різниться в різних регіонах України (цей рівень є трохи вищим у західному регіоні і трохи нижчим – у східному).

Дослідження було проведено з 22 жовтня по 6 листопада на замовлення Програми розвитку ООН в Україні. Усього опитано 2002 респонденти, доросле населення України (18 років і старше). Опитування було проведено в усіх областях України, крім Криму та окупованих територій. Максимальна випадкова похибка не перевищує 2,2% із вірогідністю 0,954.

Media Sapiens

LIVE OFFLINE
track image
Loading...