Була вантажна – стала легкова: акцизний податок при переобладнанні ТЗ

Державна податкова служба України
Поділитися новиною

Державна податкова служба УкраїниГадяцька ОДПІ Головного управління ДФСУ в Полтавській області нагадує правила обчислення та сплати акцизного податку при переобладнанні ввезених вантажних транспортних засобів у легкові автомобілі.

 

Насамперед платником акцизного податку є власник ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль, із якого справляється акцизний податок.

Датою виникнення податкових зобов’язань у разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль є дата видачі документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

Термін сплати – не пізніше дати подання документів до органу внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації такого транспортного засобу.

Акцизний податок з операції з переобладнання вантажного транспортного засобу, який відповідає товарній позиції 8704 згідно з УКТЗЕД, у легковий автомобіль, що відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТЗЕД, обраховується за ставками, визначеними у підпункті 215.3.51 пункту 215.3 статті 215 Кодексу, розмір яких залежить від коду продукції згідно з УКТЗЕД, робочого об’єму циліндрів двигуна та терміну експлуатації (нові транспортні засоби або ті, що використовувались не більш як/понад п’ять років).

Оскільки ставка акцизного податку встановлена у євро, розрахунок суми податку здійснюється за офіційним курсом гривні до курсу євро, установленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому видається документ про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

О. Пригода, завідувач сектору контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів

Про рентну плату за спеціальне використання води

Гадяцька ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області  нагадує, що податкова декларація з рентної плати (далі – Декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719. Невід’ємною частиною Декларації є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за видом об’єкта оподаткування. Так, платники рентної плати за спеціальне використання води надають до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації Декларацію та відповідний тип додатку, а саме: додаток 5 – «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води»; додаток 6 – «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод для потреб водного транспорту»; додаток 7 – «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики». За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов’язання, для такого об’єкта оподаткування до Декларації не додається. Із метою правильності обчислення, своєчасності і повноти справляння рентної плати платникам необхідно дотримуватись порядку заповнення податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання води.

Н. Шевченко, завідувач сектору організації роботи

Центри обслуговування платників Гадяцької ОДПІ з початку року відвідали понад  38 тисяч платників

За 9 місяців Центрами обслуговування платників Гадяцької ОДПІ  надано 8,2 тисячі адміністративних послуг. Найбільш запитуваними залишаються послуги з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків із Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Видано 3,1 тисячі карток платника. Зареєстровано 628 книг обліку розрахункових операцій та книг обліку доходів і витрат платникам єдиного податку – 381, а також 377 платників єдиного податку. Надано 441 витяг із реєстру платників єдиного податку. Для платників податків та громадян у приміщенні Центру обслуговування платників Гадяцької ОДПІ розміщені інформаційні та тематичні стенди з питань застосування норм Податкового законодавства, зразки заповнення заяв, податкової звітності, єдиного внеску та перелік надання адміністративних послуг.

Н. Пасічник, завідувач сектору обслуговування платників

Платниками податків Гадяцької ОДПІ у січні-вересні  2016 року до державного бюджету сплачено 72,7 млн грн податку на доходи фізичних осіб

Станом на 1.10.2016 року платники податків Гадяцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській  області сплатили до Державного  бюджету 72699,9 тис. грн податку на доходи фізичних осіб. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надійшло на 28370,2 тис. грн більше. Нагадуємо, що оподаткування доходів, зокрема у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами, починаючи з 1 січня 2016 року здійснюється за ставкою 18 відсотків. Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з 1 травня 2016 року підвищено рівень заробітної плати та прожиткового мінімуму, до 30.11.2016 року їх розмір становитиме 1450 гривень. Відповідно розмір мінімального страхового внеску  становитиме 319,00 грн (1450 грн х 22%), максимальний розмір нарахованого ЄСВ становитиме 7975 грн (36250 грн х 22%) або 3048,63 грн (36250 грн х 8,41%) при нарахуванні ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юридична особа.

Т. Филь, заступник начальника – начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб

Діє новий державний реєстр РРО

Гадяцька ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області повідомляє, що Державна фіскальна служба України наказом  від 28.09.2016 №813  затвердила Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена. Нагадуємо, на території України дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті реєстратори розрахункових операцій вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій та конструкція і програмне забезпечення яких відповідає конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника. Крім цього, наказ ДФС  України від 16.06.2016 №535 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» втратив чинність.

Н. Пасічник, завідувач сектору обслуговування платників

Про подання оновленої декларації з податку на прибуток підприємств за три квартали 2016 року

Гадяцька ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області звертає увагу, що Державна фіскальна служба України у листі від 11.10.2016 №33190/7/99-99-15-02-01-17  стосовно адміністрування податку на прибуток підприємств з огляду на набуття чинності 19.08.2016 наказу Міністерства фінансів України від 08.07.2016 №585 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (далі – Наказ №585) повідомила про зміни, внесені до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – декларація) та порядку її заповнення. Враховуючи, що видання Наказу №585 обумовлено змінами у податковому законодавстві, які впливають на показники бюджету поточного року, платникам податку на прибуток підприємств, які звітують щокварталу за звітний (податковий) період три квартали поточного року, рекомендовано подавати декларацію за оновленою формою.

Н. Шевченко, завідувач сектору організації роботи Гадяцької ОДПІ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...