Щеплення, яке «валить» з ніг

вакцинація Як ілюстрація
Поділитися новиною
вакцинація Як ілюстраціяОстаннім часом усе частіше ми чуємо про наслідки після вакцинації дітей. Матусі із острахом чекають запрошення на «прививку», не знаючи, як вчинити правильно – вести дитину чи ні. Та й історії про реакцію після тієї чи іншої вакцини іноді шокують. 
Кілька років тому Україна вже потерпала від наслідків щеплення. А віднедавна Гадяччина знову переполохана вакцинацією АКДС (Адсорбована Коклюшна Дифтерійна Правцева вакцина, захищає відразу від трьох інфекцій: кашлюку, дифтерії та правця). Матусі у соцмережах діляться інфрмацією, що наслідки після щеплення були більш ніж неочікувані. А медичні працівники сусідніх районів взагалі застерігають від цього щеплення, адже нібито після проведення щеплення діти близько 4 діб не ставали на ноги.  
Підтвердженням цього стали численні дзвінки до редакції розгублених батьків, чиїм дітям таки зробили це злощасне щеплення. Усі в один голос повідомляли, що діти скаржились на нестерпний біль у ногах.    
Гадячанка Анна погодилась розповісти історію про те, як вона зі своїм 3-річним сином пережили реакцію на вакцинування: 
«На щеплення нас покликали 20 жовтня. Ми прийшли, а черга стоїть нереальна – перед нами ще чоловік зо 20 було. 
Того дня нам вкололи дві вакцини відразу: гемофільну і АКДС. І обидві кололи у ніжки.  
Після вакцинації, ми відразу пішли додому. Уже дорогою я помітила, що син став «тягти» ногу. Вдома були хвилин за 20. Там, де вкололи, уже добряче припухло. Ще через годину місце після уколу напухло до розміру курячого яйця. Увечері син неочікувано впав і почав кричати. 
Лікарка попереджала про те, що буде реакція. Але пояснила все тим, що ми робимо «прививку» не в термін. Тому й перенесемо її погано – буде легка припухлість, можливе підвищення температури тіла і легкий біль у місці уколу.  Сказали вдома випити жарознижуюче, протиалергійне і будь-який спазмалгетик. Я ще тоді запитала: що ж це за щеплення таке, що потрібно стільки ліків додатково пити?  Але не думала, що все наскільки серйозно.
Син спав погано, усю ніч його мучив нестерпний біль у нозі. Наступну добу лежав на ліжку і не дозволяв навіть торкнутись до ноги. Навіть пальчиками на ніжках не ворушив, казав, що коле. Кричав від болю, коли допомагала йому сходити в туалет, бо самостійно не міг. 
На наступну добу стало трохи краще. Помітила, що почав ворушити ногою, але все одно лежав. Тільки на третю добу почав потроху вставати із ліжка. 
Але й до сьогодні місце введення вакцини напухле. Ці дні ми ледь пережили. 
До речі, я цікавилась виробником вакцини – обидві були індійськими»
Вражені розповіддю, ми вирішили дізнатись більше про цю вакцину. На офіційній сторінці у Фейсбуці Комунальний заклад «Гадяцький ЦПМСД» інформував, що «відповідно до наказів Міністерства охорони здоров’я України від 04.10.2016 р. №1032 та Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації від 12.10.2016р. №854 згідно розподілу імунобіологічних препаратів Центром отримано вакцину для профілактики дифтерії та правця, адсорбованої, із зменшеним вмістом антигену (АДП-М) (виробник БАЙОЛОДЖІКАЛ І. ЛІМІТЕД. Індія)». 
Дивно, але коментувати ситуацію наживо ніхто із місцевих лікарів не бажав. Ми звертались і в «дитячу консультацію», і до лікаря з охорони дитинства та материнства телефонували. Зрештою нам вдалося поговорити із головним лікарем КЗ «Гадяцький ЦПМСД» Валентиною Близнюк. 
Лікар упевнено повідомила, що у Гадячі жодних негативних реакцій на вакцинацію, окрім підвищення температури тіла, не фіксували, або ж батьки не звертались. Потім вона кілька разів наголосила на тому, що в інструкції до лікарського засобу вказані побічні ефекти після вакцинації. Нібито реакція є доказом того, що щеплення «працює».
На щастя, захворювань на правець, кашлюк чи дифтерію, зі слів  головного лікаря, не фіксували вже давно. І завдячують чомусь саме вакцинації.  Майже рік в Україні вакцина АКДС була відсутня (до речі, багато європейських країн вже давно від неї відмовились через важкі наслідки!). Аж ось дочекались. Усі вже давно знають про те, що коли на складах тієї чи іншої фармацевтичної фірми залежується багато різних сертифікованих і несертифікованих вакцин та препаратів, які зазвичай чомусь не використовуються у розвинених країнах, у нас в Україні  відразу починається епідемія і розпочинається масова вакцинація. То можливо, не варто експериментувати на здоров’ї власних дітей? Ми зовсім не радимо відмовлятись від щеплення. Просто слід спочатку детально ознайомитись із інформацією про вакцину. І якщо вже у вашого малюка з’явилась негативна реакція на щеплення – не мовчіть, а повідомляйте лікарів. Адже ніхто не знає, які ускладнення можуть виникнути у майбутньому. 
Оксана Кириченко
 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...