Масове скорочення у лікарні?

Безымянный
Поділитися новиною

БезымянныйДо редакції за допомогою звернулись працівники травматологічного відділення Гадяцької ЦРЛ.

«Скорочують нас. Раніше обіцяли 3% працівників звільнити, а тепер аж 10. Тобто всього у відділенні скоротять 8 ставок. Це найбільше по всій лікарні. Травматологічне відділення закриють, а тих, кого не звільнять, переведуть у хірургію. Хтозна що творитиметься, хворі змішані будуть…  

Складається враження, що відділення просто доводять «до ручки». Ми беззахисні і заступитись за нас нікому. От  пішов би нас відстоювати наш завідуючий, то ми б його підтримали усі, а так йому проблеми не потрібні, його ж посада залишиться…»

Щоб підтвердити чи спростувати інформацію, ми у звернулись до юриста ЦРЛ Павла Перскевича. Саме він, за словами відвідувачів, один з перших став на їхній захист.

«Мабуть, надавати коментар було б зарано. Усі свої міркування із приводу цього рішення я виклав у листі до головного лікаря. 

По-перше, коли планується скорочення, усе повинно відповідати закону, і якщо є посилання на нормативно-правові акти, то вони мають бути вказаними. У нашому випадку цього не було. Тому я запросив на вивчення листи, на які посилається економіст при розрахунку на скорочення. І коли отримаю їх і вивчу, тоді й надам висновок стосовно того, чи правомірне скорочення чи ні. Доповідна записка про скорочення надійшла, але ще ніяких рішень і наказів не прийнято. Усе зупинено до з’ясування. Я, як юрист, у стороні не залишусь, і профспілковий комітет також захищатиме інтереси працівників.

Поки що обґрунтування скорочення я не бачу. Якщо раніше був наказ МОЗ про штатні нормативи, то зараз він не діє. Можливо, це рішення можна пояснити з економічної сторони?»

За економічним обґрунтуванням ситуації ми звернулись до головного лікаря ЦРЛ Олександра Басараба:

«До початку 2017 року скорочень не буде. Пояснюю, чому так: вийшов наказ МОЗ, згідно якого ліжковий фонд скоротився до 60 місць на 10 тисяч населення. У результаті із 300 ліжок у нас залишається 230.  Так, скорочення буде, але більшість ми плануємо працевлаштувати у лікарні.

Дійсно,  травматологію з’єднуємо із хірургічним відділенням (буде всього 55 ліжок). Це світова практика, адже у них один профіль.

У приміщення травматології  переведемо неврологічне відділення. Таке рішення прийняте через проблеми, пов’язані із транспортуванням хворих (більшість з яких не ходячі).

Що буде після 1 січня? Так, скорочення не оминути, але й 63 ставки ніхто не скоротить.

А економічне обґрунтування просте: у ті нормативи, які дає МОЗ, потрібно вкладатись, а якщо лікар при нормативі 25 хворих на день приймає всього 10, то він не виконує свою функцію. Усе рахується грошима…»

От таку відповідь ми отримали. Під час розмови із головним лікарем було помітно, що він сам явно не в захваті від грядущих змін. Але країна на порозі реформ, і це, може, й добре, але, на жаль, не всі вони спрямовані на захист економічних інтересів перш за все простого робітника. Більшість «реформаторів» керуються банальним економічним розрахунком. А хотілося б, щоб було навпаки. Єдине радує, що, як запевнив нас головлікар, жодного кваліфікованого працівника не звільнять.    

«Базар Медіа в Україні»  

LIVE OFFLINE
track image
Loading...