Сто днів до 2017-го: що треба встигнути

до ста днів
Поділитися новиною

до ста днівГРОШІ

Сьогодні головне питання для ВР-2017 – бюджет. Нагадаємо, витрати уряд установив на рівні 790 млрд грн. Найбільша стаття витрат – оборона і безпека – 129 млрд грн. Крім того, планується зростання зарплат учителів (до 6 тис. грн/міс. – з 4 тис.) і медиків (до 8 замість 6,2 тис.). Згідно з Бюджетним кодексом, у депутатів на розгляд і зміни є час до 1 грудня. Закон про спецконфіскацію майна також треба прийняти до кінця року. Він дозволить прокуратурі конфіскувати в бюджет зароблені корупційним шляхом гроші ще до завершення кримінального провадження. Третій закон, що вимагає голосування до кінця року, – закон, що дає незалежність НКРЕ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики). Він потрібен для траншу від ЄС в 600 млн євро і має на увазі, що глава Нацкомісії буде обиратися на конкурсі, а не призначатися Президентом.
ЗАКОНИ

Серед найважливіших законів, які запрацюють в найближчі 100 днів, можна виділити судову реформу, що стартує 30 вересня. Першим її етапом стане перегляд імунітету суддів: тобто після 30 вересня, згідно із законом, суддю можна буде притягнути до відповідальності за винесений їм вирок, але за рядовий злочин (одержання хабара або вбивство) його можна буде залучити без будь-яких додаткових дозволів парламенту. Другий етап (з 31 жовтня) почнеться з того, що Вища кваліфікаційна комісія суддів розробить декларації про майно родичів суддів, і вже до 30 грудня їх повинні будуть заповнити судді апеляційних судів, а решта – у різні періоди до 2019 року.
А ось із 1 жовтня в Україні почнуть видавати пластикові ID-карти не тільки тим, кому виповнилося 16 років, як зараз, а й дорослим. Картки протягом п’яти років замінять стандартні паспорта-книжки. Нові посвідчення особи видаватимуть із 14 років. Їх термін дії – п’ять років для 14-річних і 10 років – для дорослих. Потім їх потрібно буде міняти. Ціна оформлення – 145 грн для всіх (крім 14-річних).
Уже в листопаді почнуть діяти квоти на українську музику в радіоефірі – її кількість не повинна бути менше 30% від усього обсягу мовлення.

Окремо варто згадати й електронні декларації, які всі чиновники країни зобов’язані заповнити до 31 жовтня. На сьогоднішній день на сайті є всього 306 декларацій.

Закони 1 січня
У перший день 2017 року запрацює закон, за яким щорічно до Дня ЗСУ (6 грудня) уряд буде платити премію в розмірі 10 прож. мінімуму (на сьогоднішній день – 1450 грн) кращим у п’яти напрямках: літературні, музичні, театральні, кінематографічні та образотворчі твори на військову тематику. Крім того, із першого січня батькам, які доглядають за дитиною-інвалідом першої групи, або її опікуну призначається надбавка за догляд, незалежно від того, де працює людина. Сума доплати повинна скласти 75% від прожиткового мінімуму непрацездатних громадян (з 1 травня – 1130 грн). Нарешті, Кабмін обіцяє з 1 січня почати реалізацію стратегії оздоровлення країни до 2025 року. Для цього уряд хоче створити спеціальний комітет і проводити щорічні національні спартакіади, у тому числі й для українців старше 19 років.

«Сегодня»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...