Яким повинно бути харчування у дитячих садках

Світлана Михайлівна у старшій групі ДНЗ Сонечко
Поділитися новиною

Світлана Михайлівна у старшій групі ДНЗ СонечкоКоли батьки збираються віддати свою дитину в садок, то, звичайно, перше, що їх хвилює, – яке харчування в дитячому садку передбачене для малюків. Адже більшу частину часу дітки будуть проводити у садку, а значить, їх здоров’я і розвиток залежатиме від персоналу дошкільного закладу.

Згідно чинного законодавства садок не повинен відступати від загальноприйнятих норм, але, як виявилось, самі ж батьки приносять продукти харчування, які не можна споживати дітям дошкільного віку, можливо, навіть не задумуючись про це. Деякі батьки, які водять своїх діток до дитячого садочка у сільській місцевості, зізналися, ніби, щоб зменшити плату за харчування дитини, носять консервацію (помідори, огірки, томат, компот), овочі, що і скільки – говорять в садочку. Але деякі батьки не дуже згодні з цим, плата-то ніби і менша, але дані продукти має не кожна сім’я в достатній кількості, щоб нести їх у садочок, тому доводиться їх купувати. До речі, консервація, яка містить оцет, заборонена дітям.

Що можна споживати діткам, а що заборонено, нам розповіла медична сестра ДНЗ «Сонечко» Світлана Гулевська.

Відразу хочеться заспокоїти і запевнити всіх матусь, що харчування в дитячому садку стандартне, а меню в дитячому садку розраховане на кожен вік.

«Користуємося нормами харчування дітей, які розроблені за дорученням Кабінету Міністрів від 2004 року. Згідно цих норм, складаємо орієнтовно-перспективне 10-денне меню, яке погоджуємо із Держпродспоживслужбою. Схему та графік постачання продуктів також узгоджуємо із ними. Кожного дня складається меню-розкладка, для ясельних та садових груп окремо, їх відмінність полягає тільки у кількості страви».

Усі продукти до дитячого садка завозяться централізовано 3 рази на тиждень. Картоплю 1 раз на рік приносять батьки – 40 кг на дитину, хліб завозиться кожного дня.

«Бувало таке, що у рахунок батьківської плати приймали фрукти, із яких потім варили компот», – зізнається Світлана Михайлівна.

Обов’язково у раціон дитини кожного дня повинні входити: хліб, цукор, крупи, молочні продукти; 2-3 рази на тиждень – сир, яйця, риба.

Для дітей-алергіків окреме меню не розробляється. Батьки особисто повідомляють вихователя, на які продукти харчування може бути алергія, і їх не дають дитині.

«У нашому садочку є дітки-алергіки, але їх небагато. Є батьки, котрі просять не давати цукерки, але їх ми і так не даємо, тільки у свята, і то рідко».

Щодо зелені, то петрушку та кріп заготовляють на своїх ділянках на території садка. Уся зелень морозиться.

Забороняється замовляти, приймати та використовувати у ДНЗ м’ясо та яйця водоплавних птахів; м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю; м’ясні обрізки; субпродукти; свинину жирну; гриби; соуси; майонези; вироби у фритюрі; вироби швидкого приготування; газовані напої; квас; каву; вершково-рослинні масла та масла із додаванням будь-якої іншої сировини, також продукти, які містять синтетичні барвники, емульгатори, підсилювачі смаку, консерванти.

«Раз на тиждень даємо ковбасу, згідно з її строками реалізації. Приймаємо у вівторок, а у середу даємо, ковбаса дозволяється тільки варена. Усі м’ясні та рибні страви повинні проходити подвійну термічну обробку. Наприклад, котлети та риба після жарки обов’язково тушкуються. Свіжі овочі та фрукти дозволяється давати у травні, але дивимося на їх вартість. Якщо ми можемо дозволити закуповувати дані продукти, то купуємо. Продукти приймаються при наявності супровідних документів, наявних сертифікатів якості, які підтверджують їх безпечність та якість. Стосовно консервації, то у дитячих садках дозволяється давати тільки солені овочі, у банках під капроновою кришкою. В основному це огірки та помідори. Солити можна в діжках, але їх зараз немає. У соління входять сіль та вода. Консервація з оцтом категорично заборонена. Овочі привозять у ящиках до садка, і працівники їх солять».

Плата за харчування у ДНЗ «Сонечко» за серпень складає: у ясельній групі – 9, 72 грн, у садовій – 13,05 грн за день. 30% від плати за харчування оплачує міська рада, а 70% – батьки.

Якщо ви переживаєте, чи наїдається ваша дитина в дитячому садку, то можете не сумніватися – ваш малюк ніколи не залишиться голодним. Навчайте його просити добавки. Котлетки і тефтелі, які готуються з урахуванням кількості діток у садочку, у добавку можуть не потрапити, зате на кашки і супчики дітки завжди можуть розраховувати.

Оксана Руденко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...