«Стежками Лесі Українки»

стежки
Поділитися новиною

стежкиУ Гадяцькій центральній районній бібліотеці імені Лесі Українки 22 серпня відбулася презентація першої частини фільму «Стежками Лесі Українки». Автор та режисер – Інна Дідик, оператор-постановник – Дмитро Стариков, монтаж – Лариса Шаповалова, Сергій Мохунь, виробництво філії НТКУ Полтавська регіональна дирекція «Лтава» .

Якою вона була, уроджена Лариса Косач, легендарна Леся Українка? Про що мріяла, із ким спілкувалася, що зігрівало ії душу? За підрахунками краєзнавців, Леся Українка вісім разів приїздила у Гадяч. Із Полтавщиною вона пов’язана через кровні та духовні зв’язки з мамою, Оленою Пчілкою, дядьком Михайлом Драгомановим.

Про геніальну представницю роду Драгоманових знято десятки передач та документальних фільмів. Проте вперше автори звернулися до краєзнавчого матеріалу, пов’язаного із Гадячем. Образ Лесі вийшов далеким від академічного, класичного сприйняття. Жодної монументальності. Вона буквально ожила на екрані. Автори зуміли розкрити характер Лесі Українки, суто людську та жіночу сутність, з ії здібністю на самопожертву, умінням кохати по-справжньому. «Оживленню» образу видатної українки допомогли і представники Гадяцької громади. Стежками Лесі Українки разом із авторкою фільму пройшлися місцеві краєзнавці, історики, представники Гадяцької районної бібліотеки імені Лесі Українки. До речі, саме ці люди створили ініціативну групу по реалізації на гадяцькій землі проекту літературно-краєзнавчих маршрутів «Земляки», яким піклується обласна організація Національної спілки письменників України. Нині йде активна підготовка до апробації маршрутів «Лесиними стежками» у Гадячі, яка планується на кінець жовтня.

А. Тімощенко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...