З вересня першокласники візьмуть до рук олівець замість ручки

загружено
Поділитися новиною

загруженоКолегія Міністерства освіти України 4 серпня затвердила 13 оновлених і «розвантажених» навчальних програм для школярів 1-4 класів, які запрацюють із 1 вересня. Учителям подробиці повідомлять на серпневих педагогічних конференціях, але про деякі зміни відомо вже зараз. Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич відзначила, що до 1 вересня будуть змінені методичні рекомендації та орієнтовні вимоги до оцінювання досягнень учнів.

Планується зняти вимогу перевірки читання дітьми на швидкість, натомість учителі мають розвивати усвідомлене читання. На уроках української мови першокласникам не треба буде малювати схеми речень чи створювати речення за поданою схемою. Їх мають навчити правильно розуміти сенс речень і складати їх докупи, щоб виходило щось змістовне.

Учителів англійської попросять більше уваги приділяти усному мовленню, а не письму й читанню. Завдання в зошитах діти зможуть виконувати олівцем, а вчителям заборонять виправляти помилки в дитячих роботах червоною пастою.

Інакше вчитимуть і математику. Учнів перших двох класів можуть звільнити від обов’язку знати напам’ять таблиці додавання і множення. Зміни стосуватимуться всіх предметів, у тому числі природознавства, образотворчого мистецтва, інформатики, музики і трудового навчання.

Затверджені та оновлені навчальні програми для учнів 1-4 класів уже розміщені у відкритому доступі на сайті МОН. Учителі, батьки та всі зацікавлені можуть ознайомитись з програмами за посиланням: http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/pochatkova-shkola.html.

За оновленими програмами учні початкової школи будуть навчатись вже з 1 вересня цього року.

Окрім того, батьків просять повідомляти, якщо вчителі відмовляються навчати за оновленими програмами. “Батьки зможуть апелювати до цього документу, коли бачитимуть, що вчитель порушує ці методичні рекомендації”, – відзначила Лілія Гриневич.

Якщо вчителі відмовлятимуться вчити дітей згідно з цими рекомендаціями, міністр радить спершу ввічливо про них нагадати самому вчителеві.”Батьки мають право у ввічливій формі навести свої аргументи вчителю, тому що все робиться заради якості освіти дітей. Наприклад, сказати: “На сайті МОН написано, що діти мають писати олівцем, а Ви змушуєте писати ручкою, а ще червоним підкреслюєте помилки – це стрес для дитини. Будь ласка, чи можете Ви перейти до нових методичних рекомендацій?” – сказала міністр.

Якщо вчитель казатиме, що він не погоджується з нововведеннями і хоче вчити так, як вчив 25 років до того, у цьому випадку потрібно звертатися до дирекції школи стосовно порушення методичних рекомендацій.

“Якщо дирекція школи не реагує, тоді, будь ласка, напишіть на електронну скриньку Міносвіти з чіткою вказівкою номера школи та прізвища вчителя. Якщо є порушення методичних рекомендацій і програм, що затверджені колегією МОН, це для нас є приводом для інспекції і визначення, наскільки вчитель виконує посадові обов’язки”, – додала міністр.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...